logo F1online.sk

Podľa Hilla mohol mať Verstappen jasný cieľ: Musím ho vyradiť

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2021

O tom, kto sa v 26. kole dostane do prvej zákruty ako prvý, rozhodovali desatinky. Tie však hrali v prospech Lewisa Hamiltona, kvôli čomu Max Verstappen ťahal za kratší koniec. Podľa Damona Hilla si v tej chvíli uvedomil, že súboj s britským pretekárom prehrá, a rozhodol sa konať. A neštítil sa ničoho.

Komisári vo svojom rozhodnutí uviedli, že prevažnú časť viny pripisujú Maxovi Verstappenovi, ktorý podľa nich nemal nárok na to, aby mu Hamilton musel nechať v prvej a druhej zákrute miesto. Na Hamiltonovu úroveň sa vraj dostal až príliš neskoro na brzdách.

O úmysle sa vo verdikte, samozrejme, nehovorilo nič, no v padoku sa o tom horlivo diskutovalo. Toto Wolff vyhlásil, že zo strany Maxa Verstappena šlo o “taktický faul”, teda snahu zvrátiť priebeh za každú cenu. Aj za cenu vypadnutia oboch z nich.

Majster sveta z roku 1996 Damon Hill, ktorý bol cez víkend expertom Sky Sports, sa prikláňa k názoru Tota Wolffa. “Keď som si pozrel opakované zábery Maxa z prvej zákruty, tak musím povedať, že neexistovala žiadna šanca, že by to v tej prvej zákrute zvládol.”

Verstappen sa mal vraj inšpirovať Lewisom Hamiltonom, ktorého vytlačil v prvom kole vo Variante della Roggia. “Mal z toho vycúvať rovnako ako Lewis v druhej šikane, aby sa vyhol incidentu. Jediný záver teda je, že možno o tom uvažoval takto: Musím ho vyradiť!”

To sú odvážne vyjadrenia od pilota, ktorý niečo podobné vo svojej kariére zažil. V posledných pretekoch sezóny 1994 mal Damon Hill jednobodové manko na Michaela Schumachera. Bol to práve pilot Benettonu, ktorý do Hilla — podľa mnohých úmyselne — vrazil a spôsobil jeho vypadnutie. Tým pádom získal titul.

“Nechcem si to myslieť o žiadnom jazdcovi, ale myslím si, že toto bola buď chyba v úsudku, alebo zámer kolidovať s Lewisom. To sú silné, silné veci, a nepáči sa mi myšlienka, že niekoho z niečoho takého obviňujem, ale má bodovú výhodu a toto boli preteky, ktoré mal Mercedes vyhrať,” vyhlásil Hill. “Vypálilo to však zle a Max si udržal náskok v šampionáte.”