logo F1online.sk

Horner dáva Vettelovmu príchodu jasné nie, Marko vidí priestor pre rok 2022

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2020

Koketovaniu Sebastiana Vettela s Red Bullom je aspoň nateraz koniec. Christian Horner počas prvého tréningu na Veľkú cenu Štajerska oznámil, že v Red Bulle sú pevne rozhodnutí nevziať do tímu zatiaľ jediného majstra sveta, ktorý vzišiel z ich liahne. Dvere pred ním zavrel i Helmut Marko, avšak nie pre rok 2022.

“Samozrejme, že sme sa o tejto veci bavili,” reagoval na otázku Sky Sports, či sa Vettel vráti “domov”, Christian Horner. “So Sebastianom sme si užili skvelé časy. Navždy bude súčasťou našej histórie, no nečakali sme, že bude tento rok dostupný.”

“My máme záväzky voči našim súčasným jazdcom. Myslíme si, že v Maxovi a Alexovi máme skvelú jazdeckú dvojicu a aj veľký potenciál do budúcnosti. Žiaľ, v tomto smere to nebudeme vedieť vybaviť,” vysvetlil šéf Red Bullu, ktorý mal dať napokon jasnú odpoveď na to, či ide o konečnú pozíciu tímu. “Obávam sa, že je to definitívne nie. On si to uvedomuje.”

Rovnako to vidí aj Helmut Marko, ktorý už viackrát jasne odkázal, že obe autá Red Bullu sú obsadené. Vo Formule 1 sa však môže stať čokoľvek. Dôkazom tohto tvrdenia je aj to, ako sa Pierre Gasly musel ešte pred skončením sezóny 2019 porúčať naspäť do Toro Rosso. A to aj napriek tomu, že sa Marko uprostred ročníka dušoval, že Gasly v tíme zostane až do decembra.

“Pre rok 2021 nemáme pre Vettela v Red Bulle miesto,” zopakoval Marko pre taliansku Sky, no tým sa jeho vyjadrenie neskončilo: “V roku 2022 vypršia niektoré zmluvy, potom môžeme porozmýšľať aj nad inými možnosťami. No vráti sa do svojej starej formy? To zavisí len od neho!”

Zdá sa, že Vettel ročník 2021 vynechá. Okrem toho by už mohol zamieriť azda len do Racing Pointu, resp. Aston Martinu. V tom prípade je však nepravdepodobné, že by Vettel mohol rok 2022 stráviť späť v Red Bulle, hoci to by mu azda vyhovovalo najviac. Pravidlá sú ako šité naňho a s Adrianom Neweym za chrbtom by mohli obnoviť víťazný tandem z rokov 2010 až 2013. Aston Martin by však nechcel byť žiadnou prestupnou stanicou.

A navyše Stroll s Pérezom už majú uzavreté zmluvy. “Lancovi určite nedajú padáka! Som si istý, že tie zmluvy majú aj nejaké výstupné klauzuly, ale toto nie je moja vec,” nakoniec dodal Horner.

Súvisiace články