logo F1online.sk

Bottas v piatok prešiel veveričku, no vyhrať mu to nezabránilo

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 9. 2021

Piatok v Monze patril Valtterimu Bottasovi, ktorý sa na miestnom okruhu pustil do regulácie počtu veveričiek. Jeho auto však všetko ustálo, a tak mu nič nebránilo v tom, aby vykročil za kvalifikačným víťazstvom. Po ňom Fín hlási, že chce získať čo najviac bodov, pričom jeho osobným cieľom bude v sobotu vyhrať a v nedeľu sa z poslednej priečky vyšplhať čo najvyššie.

Mercedes pred kvalifikáciou v tichosti vymenil niektoré komponenty Bottasovej pohonnej jednotky, čo ho v nedeľu odsunie až na chvost štartového poľa. I napriek tomu môže Bottas tento víkend veľmi slušne bodovať. Penalizácia na jednej strane nijako neovplyvní jeho sobotu, na druhej bude mať v nedeľu 53 kôl na to, aby sa vyšplhal do prvej desiatky.

“V šprinte máme možnosť získať pár bodov, takže sa ich pokúsime pozbierať čo najviac, koľko len budeme môcť,” avizuje Valtteri Bottas po piatku. “V nedeľu to bude iný boj. Najskôr sa však koncentrujme na zajtrajšok a s tým zvyškom sa popasujeme v nedeľu. Keď však vidím, akú tu máme rýchlosť, som si istý, že aj v nedeľu získame dobré body.”

Aké ambície má vlastne v sobotu? Pomôže Lewisovi Hamiltonovi v boji o jazdecký šampionát? “Ako tím potrebujeme získať maximálny počet bodov, to je dôležité. Uvidíme, ako to pôjde. Musíme reagovať podľa situácie. Mojím osobným cieľom je dobre odštartovať a vybudovať si náskok.”

Keby Valtteri Bottas v piatok nebol najrýchlejší, dnes by sme takéto otázky zrejme vôbec neriešili. Nuž a ani po prvých pokusoch v Q3 to nevyzeralo tak, že by sme mohli špekulovať, či Mercedes v sobotu využije tímovú réžiu. Bottas bol totižto len piaty, keď vo Variante della Roggia vyšiel až na štrk.

Následne však ukázal, že stále na to má. “Mal som z toho dobrý pocit a posledné kolo som si užil. Bolo to krásne kolo a zabavil som sa. Auto bolo celý víkend dobré a videli sme, že Red Bull mal miernu stratu. Azda sme boli silnejší, než sme čakali. Dúfam, že to bude platiť aj v pretekoch.”

Valtteri Bottas v piatok zažil aj jeden kuriózny moment, keď prešiel veveričku. Tá práve pred Fínom bežala cez trať. Aby sa jej Bottas vyhol, strhol volant doľava, no pravým predným kolesom zviera prešiel.

“Žiaľ, práve som prešiel veveričku,” oznámil vo vysielačke, no nezdalo sa, že by sa niečo poškodilo. “Keď som prichádzal do boxov, pravým predným kolesom som trafil veveričku, takže sa pozrite na pravú stranu auta.”

Podobnú skúsenosť má aj Nicholas Latifi, ktorý za zákrutou Lesmo 2 takmer trafil zajaca.