logo F1online.sk

V Red Bulle tŕpli, či Mercedes využije Bottasa

Max Verstappen pod šachovnicovou vlajkou na VC Holandska 2021
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2021

V súboji stratégov na boxových múrikoch dnes ťahal za kratší koniec Red Bull, ktorému opäť raz v kľúčových momentoch chýbal Sergio Pérez. Christian Horner preto priznal, že vo chvíli, keď sa Max Verstappen dostal medzi Valtteriho Bottasa a Lewisa Hamiltona, v tíme poriadne tŕpli.

Prvý stint zvládol Max Verstappen s veľkým prehľadom a Lewisovi Hamiltonovi nedal ani pomyslieť na to, aby sa o niečo pokúsil. Ani Britova zastávka v boxoch nebola reálnym pokusom o undercut, keďže Verstappen mal relatívne pohodlný 3,5-sekundový náskok. Bola skôr akými uvoľnením figúrok na zandvoortskej šachovnici.

A po tomto kroku sa to začalo. Valtteri Bottas zostal vpredu, zatiaľ čo Verstappen s Hamiltonom sa naňho veľmi rýchlo doťahovali. V tejto chvíli sa zdalo, že Mercedes má všetko vo svojich rukách. Stačilo totiž, aby Mercedes poslal Hamiltona do boxov opäť a vyčaroval undercut na oboch jazdcov vpredu. Samozrejme, stačilo len na Verstappena.

Bottas si však nepokryl svoju figúrku a tá cez neho po chybe v jedenástej zákrute bez problémov prefrčala. Šanca sa rozplynula. Vtedy už v Red Bulle vedeli, že sú zachránení. Ale určite sa poriadne zapotili. “Áno, takéto preteky nie sú nikdy jednoduché,” vydýchol si Christian Horner.

Šéf Red Bullu považuje práve Verstappenov manéver na Bottasa za moment, kedy Red Bull potvrdil svoje víťazstvo. “Najdôležitejšie bolo dobre odštartovať. Vedeli sme, že Mercedes so svojimi strategickými možnosťami rozdelí stratégiu.”

“Pre nás teda bola najdôležitejšia tá časť pretekov, keď mal Max predbehnúť Valtteriho. To sa mu rýchlo podarilo a potom sme dokázali pokrývať Lewisa,” rekapituluje Horner a chváli Maxa Verstappena. “Dnes to boli v jeho podaní dokonalé preteky.”

“Robili sme si veľké starosti o to, že ho Valtteri bude spomaľovať a Lewisovi sa podarí undercut na nich oboch. Preto bolo kľúčové ho naozaj rýchlo predbehnúť,” vysvetľuje 47-ročný Brit.

Mercedes pravdepodobne nenabral odvahu túto situáciu využiť, hoci Hamilton strácal len jedinú sekundu. To by sa undercutom dalo relatívne ľahko prekonať. Do konca pretekov však zostávalo ešte 42 kôl, čo by strieborné šípy na stredne tvrdej zmesi určite nezvládli.

Na sklade totižto nemali žiadnu novú — Hamilton koniec-koncov v poslednom stinte obul použité mediumky. K dispozícii boli ešte čerstvé tvrdé pneumatiky, ale keďže v predchádzajúcej časti víkendu na nich nenazbierali dostatok dát, tak sa zdráhali ich nasadiť.

Karunovi Čandhokovi inžinieri Red Bullu povedali, že ich prekvapilo, keď si Mercedes nechal ujsť túto šancu.

Horner napokon vyzdvihol férový prístup Mercedesu, ktorý v úzkych boxoch nerobil pri zastávkach Red Bullu do prieku. “Príjazdová časť je veľmi krátka. Zo strany Mercedesu bolo férové, že odtiaľ odpratali káble, aby sme sa mohli dostať do svojho boxu. Boli to dobré a férové preteky. Máme ťažkých súperov. V každom kole bojujú o desatinky sekundy.”

Súvisiace články