logo F1online.sk

Alonso: Je to šokujúce, ale je to ich rozhodnutie

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2021

Fernandovi Alonsovi v sobotu kvalifikácia nevyšla podľa predstáv, no pred nedeľou mohol ešte všetko zvrátiť. Jeho zručnosti a skúsenosti s jazdou na vode mu však nakoniec boli zbytočné rovnako ako všetkým ostatným; nepretekali sme. Podľa Alonsa je šokujúce, že i napriek tomu prvá desiatka dostala body.

V prvom rade sa však španielsky pretekár pristavil pri fanúšikoch, ktorí celý deň mrzli na daždi, aby nakoniec odchádzali domov bez toho, aby monoposty videli poriadne na trati. Až na päť kôl za bezpečnostným vozidlom autá postávali v boxovej uličke.

“Som z toho smutný, pretože si myslím, že fanúšikovia boli celý víkend úžasní, čelili zlému počasiu, ale vždy nás podporovali. Je fajn vidieť fanúšikov späť po tejto pandémii a tak, ale toto počasie si nezaslúžili. Nebola to nikoho chyba, ale nemohli sme odjazdiť ani jedno kolo,” povedal Fernando Alonso do kamier.

Ukončiť preteky bez toho, aby sa pretekalo, by podľa Fernanda Alonsa bolo s prihliadnutím na počasie úplne v poriadku. Čo mu nejde do hlavy, je fakt, prečo sa rozdávali polovičné body už za pár kôl za bezpečnostným vozidlom.

“Len s jednou vecou nesúhlasím, a tou je, prečo sme odjazdili dve kolá a po nich porozdávali body. Pretože sme nepretekali,” zdôraznil pilot Alpine, ktorý podľa oficiálnej výsledkovej listiny skončil jedenásty. “My sme nemali šancu bodovať, mnoho ľudí.”

“Ja som na jedenástom mieste a nebol som v ani jednom kole so zelenými vlajkami, aby som mohol bodovať. A ani sme nebodovali. Je to šokujúce, ale je to ich rozhodnutie. Ako sme ukázali, dnes nebolo možné pretekať. Bola to len červená vlajka alebo sme jazdili za bezpečnostným vozidlom. Ako môžete rozdať body za neexistujúce preteky?” pýta sa.

Aj podľa Fernanda Alonsa boli posledné tri kolá za safety carom odobrené len z jedného dôvodu. “Pustili nás do troch kôl, len aby mohli rozdať body, pretože podmienky boli presne rovnaké ako predtým. Bola to veľmi zvláštna šou, to určite.”

Súvisiace články