logo F1online.sk

Norris mohol “hravo” bojovať o pole, v sanitke nakoniec držal palce Russellovi

Lando Norris
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2021

Lando Norris bol dnes jedným z favoritov na zisk pole position, no napokon sa do tohto boja vôbec nezapojil. Už v úvode tretej časti kvalifikácie totižto havaroval. Ako však sám hovorí, nebyť tohto momentu a mohol pomýšľať na svoje premiérové kvalifikačné víťazstvo.

Pilot McLarenu bol jasne najrýchlejší v prvých dvoch častiach kvalifikácie a v rovnakom duchu chcel pokračovať aj v rozstrele o pole position. V Q3 mal však smolu, že na trať vyrazil medzi prvými a tak mal aj najväčšiu šancu, že doplatí na veľké množstvo vody na trati. A napokon naň aj doplatil.

“Všetko prebiehalo extrémne dobre. Od prvého kola v Q1 sa veci vyvíjali dokonale, auto bolo pekne rozbehnuté a cítil som sa v ňom sebavedomo,” vrátil sa k sobotňajšej kvalifikácii Lando Norris. “Ísť na trať v Q3 bolo náročné, pretože už vo výjazdovom kole som hovoril o tom, aké je to všetko mokré a že by sme to mali prerušiť, pretože som sa trochu trápil s aquaplaningom.”

“Ocitol som sa v ťažkej situácii: Koľko chcem zatlačiť, koľko nie? Myslím si, že nakoniec to bola kombinácia toho, že som na to tlačil priveľa s ohľadom na počasie a že som mal v Eau Rouge mierny aquaplaning. To sa obyčajne neskončí dobre. A skončilo sa to tak, ako sa to skončilo,” povzdychol si 21-ročný mladík.

Sobota ho poriadne mrzí. “Samozrejme, že mám z toho zlý pocit, pretože veci sa vyvíjali veľmi dobre, auto bolo skvelé, Q1 a Q2 boli extrémne dobré. Myslím si, že sme mohli hravo bojovať o pole position. Teraz som tímu vyrobil veľa roboty, pravdepodobne budú pracovať dlho do noci, ale už s tým neviem veľa spraviť.”

K nehode podľa Norrisa prispel aj hrboľ v strede Eau Rouge, ktorý sa tam objavil po tohtoročných záplavách, po ktorých bolo nutné slávnu zákrutu preasfaltovať. “Na spodku je pás iného asfaltu, ktorý to určite robí ťažším, najmä v takýchto podmienkach, keď je mokro.”

“Myslím, že toto bolo jedno z prvých kôl, kedy to nebolo na plný plyn. Nebolo to však tak, že by som sa o to pri tom prvom pokuse snažil, zodvihol som nohu z plynu. Na trati však máte vyjazdené dve koľajnice, kadiaľ ľudia chodia, a akonáhle z nich vybočíte, tak v takej rýchlosti, v akej som šiel, natrafíte na veľa stojatej vody,” vysvetľuje. “Nuž a na gumách do dažďa, s takým množstvom vody a hrboľmi na spodku zákruty Raidillon, keď prechádzate Eau Rouge, to bolo priveľa.”

Norris sa však nechce na nič vyhovárať, chybu si priznal. “Koniec-koncov to bola moja chyba, no nemám pocit, že by som v tej chvíli prehnane riskoval. Podmienky boli skrátka náročné. A z toho, čo som zachytil, sa veľa jazdcov sťažovalo, že by sme mali prestať. Je to frustrujúce a mrzuté, ale zajtra sa to pokúsime dohnať.”

Mladý talent v službách McLarenu už dostal zelenú od lekárov, aby mohol v nedeľu štartovať. Ako sa cíti? “Už mi bolo aj lepšie, ale som len trochu doudieraný. Bol to dosť tvrdý náraz a myslím, že ma to trochu rozhádzalo. Cítim sa dobre, som pripravený zajtra pretekať. Chcem sa čím skôr vrátiť na trať, pretože sa to neskončilo tak, ako som chcel.”

Norris bude v pretekoch štartovať v najlepšom prípade zo štrnástej priečky, keďže McLaren už potvrdil, že nasadí novú prevodovku. Šasi je v poriadku, no ešte prebieha analýza stavu pohonnej jednotky. Konečné rozhodnutie ohľadom toho, či aj ju vymení, má padnúť v nedeľu ráno.

Lando Norris si tak prvú pole position nepripisuje, no veľmi blízko k nej mal jeho dobrý priateľ George Russell, ktorému držal palce. “Veľmi sa teším kvôli Georgeovi, cestou v sanitke som to sledoval, chcel som tú kvalifikáciu vidieť. Držal som Georgeovi palce, aby získal pole position.”