logo F1online.sk

Norris: Nemáme sa prečo obávať

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 8. 2021

McLaren ako už neraz v sezóne zažil nenápadný piatok. Britský tím si však zvyčajne to najlepšie necháva na kvalifikáciu a predovšetkým na preteky. Aj podľa Landa Norrisa je na tom McLaren dobre a v Belgicku môže byť na čele stredu poľa.

Lando Norris absolvoval v piatok 35 kôl, v FP1 skončil ôsmy, v FP2 deviaty. Na okruhu v Spa sa cíti čiastočne ako doma, časť jeho rodiny pochádza z Belgicka a Lando okrem britského vlastní aj belgické občianstvo.

„Celkovo som spokojný. Medzi tréningami sme dosiahli výrazné zlepšenia. Sme na správnej ceste, aby sme boli v sobotu rýchlejší. Som presvedčený, že máme dostatočne dobré auto, aby sme mohli v kvalifikácii dosiahnuť dobrý výsledok,“ povedal Lando Norris.

Piatkové časy McLarenov nijako neohúrili, v tíme však nemajú dôvod na paniku. „Myslím si, že sa nemáme prečo obávať. Vždy sa nám počas víkendu darí zrýchliť medzi piatkom a tretím tréningom, a potom medzi tretím tréningom a kvalifikáciou.

Stále nás ešte čaká nejaká práca, aby sme sa dostali pred tímy zo stredu poľa. Až potom budeme môcť myslieť na štart hneď za Red Bullom a Mercedesom. Je tam ešte Pierre Gasly, ktorý bol v prvom tréningu extrémne rýchly, takže AlphaTauri je možno trochu pred nami, no to po piatku nikdy neviete presne povedať,“ doplnil Lando Norris, ktorý v Belgicku pred rokom bodoval za siedme miesto, v nováčikovskej sezóne preteky nedokončil, keď mu v nájazde do posledného kola vypovedala službu pohonná jednotka.

Daniel Ricciardo v piatok odjazdil 34 kôl, v FP1 obsadil dvanástu priečku, v FP2 pätnástu. Pred rokom v Spa ešte vo farbách Renaultu zažil výborný víkend, bol štvrtý v kvalifikácii i v pretekoch.

„V prvom rade sa teším, že sme späť. Po dovolenkách to niekedy ide spočiatku ťažšie, ale bolo pekné byť opäť v aute. Užil som si to, táto trať je zábavná, vzrušujúca. Naša rýchlosť na mäkkých pneumatikách nebola ohurujúca, ale našťastie vieme, prečo to tak bolo. Preto by som sa neobával. Na tvrdej zmesi sme boli naopak pomerne dobrí. Dážď sa nám v piatok vyhol, uvidíme, čo sa stane v sobotu,“ vyhlásil Daniel Ricciardo, ktorý sa pokúsi zlomiť prekliatie tímovej jednotky McLarenu v Belgicku.

Jazdci McLarenu, ktorí boli v tom čase oficiálnou tímovou jednotkou, tu totiž v posledných troch rokoch neodjazdili v pretekoch ani jedno štandardné kolo. V roku 2018 bol Fernando Alonso na štarte zostrelený Nicom Hülkenbergom, v roku 2019 Carlos Sainz ani poriadne neodštartoval pre poruchu motora, a pred rokom Sainzovi zlyhal motor Renault ešte pred pretekmi pri výjazde z boxov.

Belgicko teda pre britskú stajňu nie je v posledných rokoch práve obľúbeným podujatím. Piatkové dáta naznačujú, že McLaren je tretí najrýchlejší v čase na jedno kolo so stratou 0,78 sekundy na čelo. V pretekovom tempe je však podľa piatkových dát až piaty najrýchlejší za Aston Martinom i Alpinom.

„Celkovo sme mali pozitívny piatok, aj keď bol narušený červenými vlajkami a slabým dažďom v úvode oboch tréningov. Vyzerá to na tradičný mix v strede poľa. Čaká nás analýza dát, aby sme vyladili všetky detaily a boli konkurencieschopní v kvalifikácii i v pretekoch. Okruh v Spa je výzvou čo sa týka počasia i úrovne prítlaku, keďže je tu veľa rýchlych zákrut. Bude to náročné, ale ideme do toho s cieľom získať dobré body,“ skonštatoval pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.