logo F1online.sk

Kedy Red Bull nasadí štvrté motory? Horner: Počkáme si na kalendár

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2021

Pred víkendom v Belgicku Honda definitívne potvrdila, že pohonné jednotky Maxa Verstappena a Sergia Péreza, ktoré utrpeli poškodenie v dôsledku kolízií v Silverstone a Maďarsku, sa nedajú opraviť. Pre Red Bull to znamená, že trestu za nasadenie štvrtého agregátu sa takmer určite nevyhne. Červení býci sa však nechcú uponáhľať, ideálne podujatie vyberú neskôr.

Helmut Marko pred letnou prestávkou priznal, že v Red Bulle už budú uvažovať aj nad tým, či nenasadiť štvrté pohonné jednotky hneď v Belgicku, keďže ide o okruh, na ktorom sa dá predbiehať. A hoci ešte stále je na to dostatok priestoru, takýto scenár vyzerá byť veľmi nepravdepodobný.

Podľa Christiana Hornera na to v Spa nepanuje optimálne počasie, nuž a istá dávka zdržanlivosti je namieste aj kvôli nekompletnému kalendáru. V ňom nám chýbajú ešte dve veľké ceny do plánovaného počtu 23.

“Niekedy neskôr v tomto roku budeme musieť prijať penalizácie. Strategickou otázkou teraz je, kedy ich prijmeme. Myslím si, že si ešte počkáme na to, ako presne sa vyvinie situácia okolo kalendára,” potvrdil Christian Horner počas piatkových tréningov.

Ak by sa v kalendári objavila ďalšia trať, na ktorej rozhoduje výkon monopostov, Red Bull by si mohol počkať na ňu, prípadne na nejakú smolnú sobotu dovtedy. “Správny moment si treba vybrať strategicky. Pôjdete do toho skoro alebo o čosi neskôr? Vyberiete si chvíľu, keď máte za sebou zlú kvalifikáciu? To by mohol byť ten čas.”

A čo Spa? “Toto je otvorený okruh, dá sa tu predbiehať, ale na druhej strane, ak sa kvalifikujete dobre, chcete sa ocitnúť v strede tej hmly a vodnej triešte? Minulý víkend sme videli nebezpečenstvo, ktoré predstavujú mokré preteky.”

“Je to teda niečo, čo neustále prehodnocujeme a skúmame. Myslím si však, že kým máte flexibilitu, tak sa tá pravá príležitosť objaví sama,” zdôraznil Horner. Nuž a jeho tím tou flexibilitou určite disponuje.

Tretie pohonné jednotky Maxa Verstappena a Sergia Péreza sú stále čerstvé. Tú Verstappenovu podľa prvotných analýz nepoškodil ani piatkový náraz do bariéry v zákrute Malmedy, prejazd ktorou Holanďan nezvládol v druhom tréningu.

“Na konci druhého tréningu sa Max roztočil a trafil bariéru. Zatiaľ však na dátach nevidíme žiadne známky toho, že by s pohonnou jednotkou boli nejaké problémy,” vysvetľuje technický riaditeľ Hondy Tojoharu Tanabe. “V noci sa na to pozrieme detailnejšie.”

Piatok prebehol z pohľadu motorov ideálne. “Všetky štyri autá poháňané Hondou dokončili program takmer podľa plánu. Na základe dát, ktoré sme nazbierali, budeme pokračovať v kalibrácii pohonnej jednotky, pričom budeme brať do úvahy aj fakt, že počasie zostane v nasledujúcich dvoch dňoch nepredvídateľné.”

Súvisiace články