logo F1online.skF1online.sk

Brown sa zapojil do debaty o motoroch: Aj biopalivá sú dobré

Zak Brown
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2021

Red Bull a Mercedes vidia motorovú budúcnosť Formuly 1 rozdielne. Kým Christian Horner hovorí, že prvoradé je, aby sa agregáty páčili fanúšikom, Wolff trvá na tom, že prioritu má mať udržateľnosť a nové technológie. Zak Brown sa v tejto otázke prikláňa skôr k Hornerovi a pripomína, že Formula 1 môže mať oboje.

Christian Horner pred pár týždňami vysvetlil, že podľa neho je Formula 1 v prvom rade súčasťou zábavného priemyslu. Chce, aby motory boli hlučné a výkonné. Udržateľnosť, ekologické ciele a napredovanie vo svete technológií by chcel zabezpečiť tým, že sa z kráľovnej motoršportu stane líder vo vývoji biopalív, nie prechodu na elektrinu. Vďaka tomu by sme vedeli pokračovať so spaľovacími motormi.

Wolff to odmieta so slovami, že hoci by “chcel aj dvanásťvalec, ktorý by ručal”, šport si niečo také nemôže dovoliť. Nemôže si dovoliť “vrátiť sa k motorom od Flinstonovcov”. Šport by vraj prestal byť relevantný pre partnerov, sponzorov či akcionárov, “ak by sme sa nepozerali na životné prostredie a náš vplyv naň”.

To sa však dá dosiahnuť aj biopalivami, argumentoval Zak Brown, ktorý zrejme Tota Wolffa prekukol. “Samozrejme, začul som tú debatu a v prvom rade si myslím, že pre Formulu 1 je dôležité, aby bola udržateľná. To sa dá dosiahnuť niekoľkými spôsobmi. Je pochopiteľné, že výrobcovia chcú, aby technológie šli ruka v ruke s tým, s čím idú na trh.” Nuž a v prípade Mercedesu to nie je vývoj biopalív, Wolff chce zostať pri hybridoch alebo elektrických motoroch.

“Máme tu dva rôzne názory, ale otázka zostáva: Odoženie to fanúšikov a partnerov, ak by Formula 1 bola udržateľná, ale možno v takom technologickom smere, ktorý sa azda odchyľuje od automobilového priemyslu? Ja si myslím, že našim partnerom či fanúšikom by to absolútne neprekážalo,” zamyslel sa šéf McLarenu de facto sa prikláňajúc k názoru, že F1 môže mať aj výkonné a hlučné motory.

Zároveň však pripomína: “Musíme vziať do úvahy aj výrobcov, pretože tvoria obrovskú súčasť tohto športu, výrazne doň prispievajú a my ich potrebujeme. Christian sa teda na to pozrel zo svojho pohľadu a Toto zo svojho. Nemyslím si, že by jeden z nich mal pravdu a druhý sa mýlil. Obe tieto riešenia by uspokojili korporátny svet.”

“Nemyslím si, že ak bude F1 udržateľná, tak by mali sponzori problém s tým, ako to dosiahneme. Môže to byť spaľovací motor s udržateľnými palivami, môže byť elektrický, hybridný, akýkoľvek. Dôležité je, aby mala Formula 1 popredné technológie. Udržateľnosť je kriticky dôležitá pre tento šport a svet a podľa mňa i pre partnerov. Podľa mňa im robí už menšie starosti, prostredníctvom akého produktu sa tam dostaneme,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia