logo F1online.sk

Budkowski prezradil, čím ho Alonso tak uchvátil

Fernando Alonso
© Alpine
Ladislav Király
Ladislav Király18. 8. 2021

Výkonný riaditeľ tímu Alpine Marcin Budkowski povedal, že tím so sídlom v Enstone bol doslova unesený pretekárskymi schopnosťami Fernanda Alonsa. Niektoré veci, ktoré v priebehu tohto ročníka predviedol, boli neuveriteľné.

Alonso zažiaril hlavne na Hungaroringu, ale to zďaleka nebolo jediné podujatie, v ktorom zaujal schopnosťou čítať preteky z kokpitu. A práve to je jeho výnimočná schopnosť, ktorou prekonáva ostatných.

„Počas tých niečo vyše 20 rokov v F1 som spolupracoval s viacerými jazdcami a on je ozaj extrémne úchvatný,“ povedal Budkowski pre Autosport. „Je úchvatný po stránke svojho prístupu, ktorý je veľmi, veľmi profesionálny. Okrem toho som doslova unesený jeho pretekovou silou. Podľa mňa sme ju videli v šprinte v Silverstone a videli sme ju aj v Baku. Toto boli skvelé príležitosti na jej preukázanie.“

„V Silverstone Fernando za sebou v zásade sformoval DRS vláčik. Nebál sa totiž Strolla, ale bál sa Gaslyho a keďže Strollovi dával DRS, tak v zásade eliminoval potenciálny Gaslyho útok. Z môjho pohľadu je to takmer neskutočné. My sedíme na boxovom múre a máme všetky dáta i dobrý prehľad o pretekoch, ale on je v aute a ide s ním plnou rýchlosťou, pričom aj tak sa dopracuje k takmer rovnakej analýze, ako my na pitwalle. Ani zďaleka pritom nemá toľko dát a nevie sa na vec pozrieť z odstupu.“

„To je vec, ktorá ma na Fernandovi uchvacuje asi najviac. Asi je to o tých dvadsiatich rokoch skúseností s jazdením s autami F1, ale nie veľa jazdcov by niečo také dokázalo. Aj keby malo dvadsaťročné skúsenosti ako on,“ skonštatoval 44-ročný rodák z Varšavy.

Alonso začal v „efjednotke“ ešte v roku 2001, takže za sebou má dve desaťročia skúseností. Pred niekoľkými dňami povedal, že vďaka tomu, čo už zažil, je omnoho lepší, ako bol kedysi. Svoje 23-ročné „ja“ by vraj zdolal jednou rukou. Budkowski si na ňom všimol aj to, že naďalej je hladný a ambiciózny. Ak mu Alpine ponúkne rýchle auto, ostane v športe aj naďalej.

„To, ako dlho bude pokračovať, je otázka na Fernanda, ale necíti sa ako starý muž pripravený odísť do dôchodku. Je hladný a teší sa na budúci rok. Vždy, keď príde do továrne, pýta sa na budúcoročné auto. Ak mu o rok dáme konkurencieschopné auto, tak si nemyslím, že tak skoro niekam odíde. Bude totiž chcieť čoraz viac a viac,“ odkázal Marcin Budkowski.

Súvisiace články