logo F1online.sk

Clear o práci s Mickom Schumacherom: Pripomína mi staré dobré časy

Mick Schumacher
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 8. 2021

Nejeden odborník bol skeptický. Mick Schumacher nemá takú rýchlosť ako jeho otec, nie je taký „surový“ talent ako Verstappen, Russell či Leclerc, atď. Pridajte k tomu očakávania súvisiace s jeho menom a obavy sú namieste. Mick Schumacher vstúpil do Formuly 1 s najslabším Haasom a po boku Nikitu Mazepina – ambiciózneho, agresívneho a veľmi rýchleho Rusa, ktorý si vďaka otcovým peniazom zaistil pevné postavenie v tíme.

Napriek obavám však Mick začal svoju kariéru v F1 veľmi dobre. Obklopil sa tými správnymi ľuďmi, dostal plnú podporu Ferrari a svojou povahou si hneď získal aj ľudí v Haase. Jeho veľkou oporou sa okrem Sebastiana Vettela stal aj mimoriadne skúsený inžinier Jock Clear, ktorého životopis ovenčený menami majstrov sveta asi netreba pripomínať. Patrí medzi nich dokonca aj Mickov otec Michael. Napriek tomu všetkému je jednoznačná prevaha Schumachera mladšieho nad Mazepinom prekvapivá a prekvapila dokonca aj ostrieľaného Cleara.

„S Mickovým progresom som spokojný, dokonca sa dá povedať, že aj prekvapený,“ prehlásil rodák z Portsmouthu v podcaste Beyond The Grid. „Samozrejme, pracovali sme s ním dosť dlho v akadémii Ferrari a poznali ho veľmi dobre.“

„No ak mám byť úprimný, napriek tomu som dosť ohromený jeho rýchlosťou. Na začiatku roka sa ma ľudia pýtali: ‚Ako sa mu bude dariť proti Mazepinovi?‘, odpovedal som im, že nebudem prekvapený, ak ho Mazepin dokáže zo začiatku v kvalifikáciách porážať. Mickovi totiž obvykle trvá dostať sa do tempa. To sa však napokon nestalo,“ hovorí Clear.

„Pracoval na sebe a dosiahol v tomto smere slušný pokrok. Bola to jedna z oblastí, ktorú sme označili a ktorú Mick dokázal zlepšiť. Myslím, že práve toto je v súčasnosti jeho najsilnejšia stránka. Stačí mu niečo povedať raz a hneď sa o to postará,“ dodal.

Clear dostal od Toma Clarksona otázku, na ktorú môže ako jeden z mála ľudí na svete odpovedať. Aký je Mick v porovnaní so svojim otcom?

„Nie nadarmo sa hovorí, že jablko nepadá ďaleko od stromu. Mick je svojmu otcovi veľmi podobný. Len jeho spôsoby a jeho prízvuk sú dosť zábavné a pripomínajú mi staré dobré časy. Spoluprácu s Michaelom som si veľmi užíval,“ spomína Clear.

„Mick je takisto veľmi príjemný chalan, ktorý s vami bude vychádzať. Niečo také vám nie je dané. Na svete je mnoho pretekárov, ktorí sú veľmi úspešní, ale sú takí, akí sú. Nakoniec si musíte povedať, že je platený za to, aby jazdil rýchlo a presne to robí. Musíte zabudnúť na niektoré ďalšie aspekty mimo kokpitu.“

„Mick je však veľmi príjemný chalan, s ktorým sa dá spolupracovať akýmkoľvek spôsobom. Nech by v živote robil čokoľvek, bol by známy ako špičkový človek, ktorý vie vychádzať s ľuďmi,“ dodal Clear.

Súvisiace články