logo F1online.sk

Prečo odstúpili oba Red Bully?

Max Verstappen odstupuje
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 7. 2020

Max Verstappen mal v úvode dnešných pretekov v rukách dobré karty na víťazstvo. Ako jediný z najlepšej desiatky totiž štartoval na trvácnejšej strednej zmesi pneumatík, čím sa mu otváralo viac strategických možností.

V jedenástom kole, keď Verstappen jazdil na druhom mieste s približne trojsekundovým mankom na lídra pretekov, sa však jeho nádeje náhle skončili. V prvej zákrute jeho pohonná jednotka spadla do „anti-stall“ režimu.

Holanďan sa snažil prostredníctvom nastavení na volante vyriešiť vzniknutý problém, napokon však len doviezol monopost do boxov a stal sa prvým vypadávajúcim jazdcom v sezóne. „V súčasnosti prebieha vyšetrovanie problému spoločne s Hondou. Nie je to nič, čo by sme už predtým nevideli,“ povedal šéf tímu Christian Horner.

V rušnom dianí posledných kôl a pri kolízii s Lewisom Hamiltonom trochu zaniklo, že aj Alexander Albon musel v závere odstúpiť pre poruchu pohonnej jednotky. Po tom ako sa Honda pochválila, že počas vynútenej prestávky pracovala na svojom motore a zvýšila výkon, to nie je práve ideálny vstup do sezóny.

„Aj v tomto prípade potrebujeme, aby nám Honda poskytla všetky detaily. Vyšetrovanie je v plnom prúde. Akonáhle budeme mať výstupy, budeme o tom informovať,“ pokračoval Christian Horner.

Red Bull je známy svojimi odvážnymi a často úspešnými strategickými rozhodnutiami. Hneď tri fázy za bezpečnostným vozidlom by mu v tomto prípade hrali do karát. „Myslím si, že Max dnes mal v rukách karty na víťazstvo v pretekoch. Dokázal držať tempo s Bottasom. Videli sme, že ku koncu prvého stintu mal Bottas problémy s pneumatikami. Ak by Max zostal v pretekoch, zastavili by sme počas fázy za bezpečnostným vozidlom a obuli by sme tvrdú zmes, rovnako ako ostatní. A počas druhej fázy by sme urobili presný opak toho, čo Mercedes. Neviete, čo by sa stalo, no myslím si, že sme dnes mali veľmi silnú a dobrú stratégiu. Je škoda, že z toho neprišli žiadne body.“

Honda neskôr potvrdila, že obaja jazdci Red Bullu odstúpili pre elektrickú poruchu na pohonnej jednotke. Presný problém však zatiaľ nešpecifikovala. „Max Verstappen odstúpil pre elektrickú poruchu na motore. Alexander Albon v závere ešte bojoval o body, no tiež musel odstúpiť pre podozrenie na elektrický problém pohonnej jednotky. Momentálne oba prípady vyšetrujeme. Zostávame v Rakúsku a máme k dispozícii obmedzený čas, aby sme analyzovali dáta a prijali opatrenia, aby sme v druhých pretekoch dosiahli vyššiu spoľahlivosť,“ vyhlásil technický riaditeľ Hondy v F1 Tojoharu Tanabe.

Súvisiace články