logo F1online.sk

Sklamaný Vettel zacítil len jednu šancu: Ale bolo tam miesto len pre Maldonada…

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2021

Sebastian Vettel odchádza z Hungaroringu s trofejou za druhú priečku, no aj trochu zamračený. Dnešná chaotická veľká cena mu totižto mohla vyniesť víťazstvo, a hoci mal Vettel celé preteky pocit, že je rýchlejší, napokon získal najcennejšiu trofej Esteban Ocon. Vettel uznáva, že sa bránil statočne a prakticky mu ani nedal šancu.

Nemecký pretekár sa zo svojho desiateho miesta odliepal veľmi pomaly a pred prvou zákrutou spadol až na pätnástu priečku. Ako sa však neskôr ukázalo, veľmi mu to pomohlo. V prvej zákrute totižto prechádzal okolo bojového poľa, na ktorom skonalo niekoľko monopostov. Do dvojky už vstupoval ako tretí.

“Mal som veľmi, veľmi zlý štart, ale napokon z toho bola tá najlepšia pozícia,” okomentoval prvé kolo Sebastian Vettel. “Predo mnou sa toho dialo naozaj veľa. Ja som šiel pokojne a zvolil vnútornú stopu. Prešiel som bez ujmy a v podstate som sa ocitol na čele balíka.”

Pred ním boli len Lewis Hamilton a Esteban Ocon. Hamilton opustil čelo po reštarte, ale Ocon už taký dobrosrdečný nebol. Celý prvý stint držal Vettela za sebou, ktorý sa navyše ani nemohol pokúsiť o undercut. Aspoň nie do doby, kým za ním číhal Fernando Alonso. Ak by Španiel vytiahol manévre ako neskôr pri Lewisovi Hamiltonovi, Vettel by sa mohol rozlúčiť možno aj s pódiom.

A tak Aston Martin povolal svojho pilota do boxov až po Alonsovi. Pokus o undercut to bol slušný, no Vettelovi chýbala jedna sekunda. Presne tá, o ktorú prišiel počas zastávok v boxoch. Vettel z toho viní seba.

“Áno, tam som trochu stratil. Ale pravdepodobne to bola moja chyba, asi som neodhadol, aké boli zadné pneumatiky po tom stinte horúce,” vysvetľoval Vettel. “Vošiel som do boxov a posunul som brzdný balans dozadu, aby som zastavil, nezablokoval predné kolesá a netrafil mechanikov. Myslím si však, že som pri tom bol príliš agresívny a zablokoval som zadné kolesá.”

“Auto sa preplo to anti-stallu a chvíľu mi trvalo, kým som sa rozbehol. Stratil som teda veľa času. Vo výjazdovom kole som na to veľmi tlačil, lebo som vedel, že toto je naša šanca. Tlačil som aj v príjazdovom kole, ale pravdepodobne príliš.”

“Inak som ale tlačil celé preteky a snažil sa nájsť nejaký spôsob, ako sa priblížiť. V druhom sektore to bolo veľmi ťažké, veď viete, aké to tu je. Skúsil som všetko a mal som pocit, že sme boli rýchlejší, no on nespravil žiadnu chybu. Dobrá práca z jeho strany,” pochválil dnešného víťaza štvornásobný šampión.

Pár kôl pred koncom Vettel vystupňoval svoj tlak a v niektorých momentoch Oconovi dýchal na krk. Zhodou okolností sa mu najväčšia šanca naskytla popri tom, ako spoločne predbiehali pomalšie monoposty o kolo.

“Vtedy som si pomyslel, že práve v tej chvíli, keď som blízko, tak sa objavia piloti o kolo pozadu a oni mu poskytnú zákryt. V skutočnosti mi to ale trochu pomohlo, lebo aj on sa v druhom sektore dostal do problémov. Umožnilo mi to sa mu trochu priblížiť,” poznamenal Vettel.

Potom prišla Vettelova najväčšia šanca na útok, no odvaha mu chýbala. Odvaha jednej legendy Formuly 1. “V prvej zákrute som zacítil možno polovičnú šancu. Nebol som si však istý, pretože tam bola medzera iba pre Maldonada. Nechcel som tam veľmi ísť, pretože ak by ma nevidel, obaja by sme vypadli,” rozosmial sa a následne sa Maldonadovi ospravedlnil. “Veď viete, ako som to myslel.”

Súvisiace články