logo F1online.sk

Ricciardov pohľad: Obaja tam vleteli, no Lewis až príliš

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 7. 2021

Daniel Ricciardo sa prvýkrát vo farbách McLarenu dostal do TOP5 a v Silverstone predviedol, vďaka čomu je stále považovaný za jazdeckú špičku súčasnej F1. Austrálčan okrem vlastných pretekov pridal aj svoj pohľad na incident medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom.

Podobne ako naposledy v Rakúsku, aj v Silverstone zažil Ricciardo defenzívne preteky. Celý druhý stint sa bránil pred Carlosom Sainzom, ktorý mal čerstvejšie pneumatiky a aj lepšiu rýchlosť. Skúsený Austrálčan však mladšiemu Španielovi nedal šancu a s prehľadom si postrážil všetky kritické miesta.

Na tvári „Honey Badgera“ sa po dlhšej dobe opäť objavil široký úsmev. Získal cenné body pre seba i pre tím, patrí mu veľká zásluha, že McLaren na Ferrari stratil len minimálne. „Už to prichádza. Stále nie som superrýchly, v aute sa však cítim lepšie. Stále sú tam okamihy či určité fázy pretekov, kde to ešte nie je úplne ono. Trvalo mi však desať pretekov, aby som sa dostal do TOP5 a uvedomujem si, že proces ešte zaberie istý čas. Nezmení sa to zo dňa na deň, no môžem povedať, že budem pracovať ešte tvrdšie,“ vyhlásil Daniel Ricciardo.

Zaujímavé je, že Ricciardo si pred nedeľou prial umiestnenie v TOP5, čo sa mu hneď splnilo. „Asi by som si mal pýtať niečo viac, že? Nabudúce poviem, že chcem byť na pódiu,“ vtipkoval skúsený Austrálčan.

McLarenu chýbala v Silverstone lepšia preteková rýchlosť. Daniel Ricciardo sa cez Carlosa Sainza dostal vo veľkej miere vďaka pokazenej zastávke Ferrari, no celý druhý stint sa musel brániť. „Nebol som si istý, či ho udržím za sebou až do cieľa. Carlos na mňa neustále vyvíjal tlak a bol oveľa rýchlejší. Vedel som, že ak neurobím žiadnu chybu, budem mať aspoň polovičnú šancu. Podarilo sa mi to, z čoho sa teším. Celkovo sme z pohľadu tímu zažili vydarený deň,“ vyhlásil 32-ročný rodák z Perthu. Na Silverstone sa pretočilo garde z roku 2019 – vtedy Ricciardo ešte vo farbách Renaultu tlačil na šiesteho Sainza, ktorý jazdil v McLarene. Sainz si vtedy udržal šieste miesto.

Daniel Ricciardo sa vyjadril aj k incidentu medzi Lewisom Hamiltonom a svojím exkolegom Maxom Verstappenom. „Keď ste v takej rýchlej zákrute a bok po boku, obaja strácate aerodynamický prítlak, zvlášť Lewis, i keď aj Max bol v trochu špinavom vzduchu. Podľa mňa tam obaja vleteli, predovšetkým Lewis tam vletel až príliš vzhľadom na úroveň gripu, a trafil Maxa. Výsledok bol nepríjemný, no v takej rýchlosti naň ani netreba veľa,“ hovorí pilot McLarenu, ktorý však nechcel explicitne viniť jednu či druhú stranu.

„Bolo to absolútne neúmyselné, taká je jednoducho povaha aerodynamiky týchto áut. Určite nebudem teraz súdiť a hovoriť, kto mal čo urobiť. Obaja tvrdo bojujú počas celého roka a je škoda, že sa zrazili. Kľúčové je, že Max je v poriadku. Cítim s ním. Takéto veci sa stávajú, videli sme to aj v sobotu pri kontakte Georgea a Carlosa, v prvom kole máte studené pneumatiky a veľa paliva,“ uzavrel Ricciardo.

Súvisiace články