logo F1online.sk

McLaren nechal za sebou rýchlejšie autá, no zdolať Ferrari bude výzva

Daniel Ricciardo pred Landom Norrisom
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl17. 7. 2021

Oba McLareny si v šprinte polepšili o jednu pozíciu oproti piatkovej kvalifikácii. Do pretekov vyštartujú z tretieho radu a cielia na dobré body, no zdolať Ferrari bude podľa nich náročné.

Landa Norrisa sme mali v zábere v úvodnej fáze šprintu. Na štarte získal pozíciu voči Sergiovi Pérezovi, no zároveň sa pred neho dostal Fernando Alonso. Súboj očividne rýchlejšieho Norrisa s výborne brániacim sa Alonsom bol jednou z ozdôb soboty.

„Fernando odviedol výbornú prácu, no vedel som, že mám lepšiu rýchlosť. Keď som sa cez neho dostal, okamžite zmizol v mojich spätných zrkadlách, a už som si jazdil sám pre seba,“ povedal mladý Brit na margo pekného súboja so skúseným Španielom, s ktorým sa stretol vo svojich začiatkoch v McLarene.

Norris však za Alonsom stratil pomerne veľa času, a v šprinte už nebolo reálne atakovať štvrtého Leclerca. Štvrtý muž priebežného poradia Pohára jazdcov zrejme aj trochu šetril techniku a snažil sa získať dáta smerom k nedeli. V cieli stratil na Leclerca trinásť sekúnd.

„Je frustrujúce, že sme boli rýchlostne tak ďaleko od Ferrari, Mercedesu i Red Bullu. Stále sme však dokázali zdolať jedno Ferrari a jeden Red Bull, a to vďaka dobrému štartu a vydarenému prvému kolu. Dosiahli sme všetko, v čo sme mohli dúfať. Som šťastný, že sme za sebou nechali aj rýchlejšie autá. Máme dobré porovnanie so súpermi a vieme, čo musíme skúsiť v nedeľu. Nový formát priniesol niečo odlišné a verím, že si to fanúšikovia užili,“ doplnil Norris.

Daniel Ricciardo aj dnes dobre stíhal tímovému kolegovi. I on potešil pekným predbiehacím manévrom, keď si v tretej a štvrtej zákrute šikovne „prichystal“ Fernanda Alonsa. Do cieľa šprintu prišiel na šiestom mieste, keď už v závere tiež príliš netlačil na plyn.

„Dnes to bola dobrá zábava! Rýchlo to ubehlo. Alonsov dobrý štart priniesol do nášho šprintu viac vzrušenia, čo som si užil. Prvých desať kôl bolo rušných, podľa mňa to bola paráda, verím, že aj fanúšikom sa to páčilo,“ povedal Daniel Ricciardo.

McLaren má na treťom mieste Pohára konštruktérov devätnásťbodový náskok na štvrté Ferrari. Aj v Silverstone to medzi tradičnými značkami môže byť tesné. Scuderia nemala v šprinte vôbec zlé tempo.

„Charles bol o niečo rýchlejší než my, a Carlos sa pekne prebojoval štartovým poľom. Stále máme pred sebou trochu práce, ak v nedeľu chceme vyzvať Ferrari. Na druhej strane, oproti ostatným máme solídnu rýchlosť a šieste miesto vnímam ako malé víťazstvo. Chcem zabojovať o TOP5, čo sa mi v tejto sezóne ešte nepodarilo. V nedeľu to chcem zlomiť,“ doplnil skúsený Austrálčan.

„Piate a šieste miesto nám dáva príležitosť zabojovať o dobré body. Zatiaľ je to zaujímavý víkend, nový formát prináša odlišný prístup a nové prvky. Dnešok priniesol tesné súboje a myslím si, že šprint fungoval dobre,“ vyhlásil technický riaditeľ McLarenu James Key.

Súvisiace články