logo F1online.skF1online.sk

Hamiltona viac baví súboj s iným tímom ako “sebecky” bojovať s kolegom

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas pred monopostom pre rok 2022
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 7. 2021

Lewis Hamilton mal v posledných sezónach len jedného súpera, a síce Valtteriho Bottasa. V tejto sezóne sa situácia zmenila a Hamiltona to veľmi baví. Baví ho, keď si nemusí merať sily s vlastným kolegom, ale môže sa s jeho pomocou pokúsiť poraziť inú stajňu.

Hamilton už dobre vie, aké je to byť s tímovým kolegom na nože. Zažil to po boku Fernanda Alonsa v McLarene a neskôr aj vedľa Nica Rosberga, jeho veľkého kamaráta z detstva. Valtteri Bottas mu až tak zabrať nedal, Fína vždy odstavila kombinácia smoly, technických problémov a nedostatku rýchlosti.

Bojovať proti nemu však Hamiltonovi aj tak nevonia. Viac sa mu pozdáva, keď môže s kolegom spolupracovať. “Vtedy si to oveľa viac užijem,” prezradil Lewis Hamilton v rozhovore pre youtubovský kanál F1. “Tento šport je úplne iný ako tie ostatné, tu sú aj interné súboje. V takom futbale sa všetci snažia prepracovať ku jednej bránke.”

“V tomto športe je to trochu rozporuplné, pretože bojujete o dva šampionáty. Najskôr je tu tímový šampionát, pre ktorý zamestnáte dvoch pilotov, aby pre stajňu zbierali body a vyhrali ten šampionát. To je priorita,” vysvetľuje úradujúci šampión, ktorý Mercedesu pomohol k siedmim titulom.

“A potom tu máte ten individuálny. Máte teda dvoch jazdcov, ktorí chcú sebecky vyhrať šampionát. Vznikne taký napätý súboj. Je úplne iné bojovať proti tomu chlapíkovi, čo je oproti vám, a spolupracovať s ním a súperiť s iným tímom. Mám pocit, že v tomto prípade je to pretekanie lepšie. Šampionáty sú vzrušujúcejšie, keď bojuje jeden tím proti druhému a nie je to interné,” pokračoval Hamilton.

Interný súboj so sebou prináša veľké riziko, že sa celý tím rozdelí na dve polovice a zbytočne bude spotrebúvať energiu pri vnútorných roztržkách. V prípade Mercedesu to tak však v tejto sezóne nebude; Valtteri Bottas už stráca 90 bodov, čo znamená, že už čoskoro bude zrejme len pomocníkom Lewisa Hamiltona.

Cieľom bude poraziť Maxa Verstappena, čo Hamiltonovi pripomína sezóny 2017 a 2018. “Ak mám byť úprimný, mám veľmi podobný pocit, aký som mal s Vettelom a Ferrari. A možno je to ešte tesnejšie ako vtedy. Keď sme vyrastali, tak sme na motokárach každý deň, každý víkend zažívali tieto súboje koleso na koleso.”

“Je skvelé vidieť, že stále máme tieto tesné súboje. Tí chlapci sú momentálne o trochu pred nami, takže my máme pred sebou obrovskú výzvu sa pokúsiť z toho dostať maximum, využiť akékoľvek ich momenty slabosti, ak sa nejaké objavia. Každý jeden člen nášho tímu skrátka musí zo seba dostať maximum,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia