logo F1online.sk

Ecclestone: Hamilton už nie je takým bojovníkom ako kedysi

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 7. 2021

Zmenil sa Lewis Hamilton v posledných mesiacoch? Podľa Bernieho Ecclestona áno. Bývalý boss efjednotky tvrdí, že Hamilton už nie je tým bojovníkom, ktorý v predchádzajúcich sezónach jasne kráčal za víťazstvami a titulmi.

Lewisa Hamiltona tento víkend čaká domáca veľká cena, na ktorú však prichádza už s 32-bodovým mankom na Maxa Verstappena. Táto strata mohla byť o poznanie menšia, nebyť slabej kvalifikácie v Monaku či prebrzdenia v Azerbajdžane.

Podľa Bernieho Ecclestona, ktorého vyspovedala agentúra PA, Hamilton tento rok nepodáva optimálne výkony. “Na túto tému som sa bavil s mnohými ľuďmi. Lewis už možno nie je tým bojovníkom, ktorým bol kedysi. Tento rok sa objavilo viacero príležitostí, keď mohol odviesť lepšiu prácu a neurobil to.”

Ako je možné, že sa to v priebehu roka tak zmenilo? “Nemal žiadnu konkurenciu, vždy mal špičkovú techniku a nemusel vyvinúť žiadnu extra snahu,” poznamenal Mr. E. “Teraz však možno rozmýšľa nad tým, že by mal trochu zvoľniť.”

“Na začiatku roka som si pomyslel, že bude chcieť získať titul a potom odísť. Ale nevyzerá to tak, hoci ja by som sa na kontrakty veľmi nespoliehal. Môže sa z nich vyvliecť.” Ecclestone ponúka aj jedno vysvetlenie, prečo Hamilton predĺžil zmluvu s Mercedesom: “Pravdepodobne nazrel do sveta módy a hudby, no uvedomil si, že tam sa peniaze nezarábajú tak ľahko ako vo Formule 1.”

Hamilton dáva niekomu dobre zarobiť

Bernie Ecclestone si len málokedy dáva servítku pred ústa, čo je určite jeden z dôvodov, prečo s Hamiltonom nemá taký dobrý vzťah ako s niektorými inými pilotmi. Situácia sa vyostrila najmä vlani, keď vyhlásil, že “černosi sú častokrát rasistickejší ako belosi”. Hamilton kontroval slovami, že Ecclestone je “nevzdelanec a ignorant”.

Zhovárajú sa ešte niekedy? “Občas. Naposledy v tom čase, keď podporil Black Lives Matter,” priblížil Ecclestone. “Lewis si myslel, že som proti tomu, ale mýlil sa, pretože ja viem, o čo sa snaží.”

“Zavolal mi, pretože som sa zhováral s jeho otcom Anthonym. Povedal som mu, že Lewisov problém je ten, že sa ide pretrhnúť, len aby mohol mávať vlajkou BLM. Niektorí ľudia vďaka tomu zarábajú neskutočné peniaze, no nie on,” tvrdí britský multimiliardár, podľa ktorého tak Hamilton môže dávať zarobiť nesprávnym osobám.

Čo je však horšie, pravdepodobne si bude vyčítať moment, keď BLM stratí na sile. “Akonáhle toto nadšenie opadne, zostane mu len pocit, že to bola jeho chyba. Pritom on sa celý čas snažil robiť niečo, aby to podporil.”

Jedno sa mu však vziať nedá; Hamilton robí maximum pre túto iniciatívu, napríklad piloti môžu pred pretekmi naďalej pokľaknúť, monopost Mercedesu je naďalej čierny a Formula 1 oznámila štart programov, ktoré majú podporiť deti zo znevýhodneného prostredia. “Je to to isté ako vo futbale. Tieto veci sa dostali do módy, aby to vyzeralo tak, že s tým chcete niečo spraviť. Mne však vŕta hlavou, čo ľudia pre to skutočne robia okrem toho, že o tom rozprávajú?”

“Lewis toho spravil viac ako väčšina ostatných. Neviem, čo v skutočnosti spravili futbalisti okrem toho, že podporili jeden druhého,” zdôraznil Ecclestone.

Súvisiace články