logo F1online.sk

Russell mi pripomína Kimiho za mladi, hovorí šéf Williamsu

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2021

George Russell je rozhodne jednou z vychádzajúcich hviezd Formuly 1, ktorá by už v budúcej sezóne mohla bojovať o víťazstvá a azda aj tituly. Talent a schopnosti na to určite má, tvrdí šéf a výkonný riaditeľ Williamsu Jost Capito, ktorému Brit pripomína Kimiho Räikkönena, keď začínal vo Formule 1.

Keď v roku 2001 milovník spánku, ticha a štyroch kolies Kimi Räikkönen zamieril do Sauberu, Jost Capito v ňom pracoval už päť rokov. V čase príchodu budúceho majstra sveta zastával pozíciu operačného riaditeľa tímu a pozorne sledoval vzostup jedného z najatraktívnejších talentov svojej doby.

Dnes má Capito možnosť pracovať s Georgeom Russellom, v ktorom vidí podobný potenciál ako kedysi v Kimim. “George má toho v sebe veľa, vidím v ňom veľa vecí, ktoré som videl aj v Kimim,” spomínal Jost Capito v podcaste Beyond the Grid.

“Už od začiatku som v Räikkönena veril, už keď som viedol rokovania s jeho manažérmi, tak som to vedel. Keď prvýkrát prišiel do Hinwilu, myslím, že keď som sa mu pozrel do očí, tak som vedel, že tohto chlapca si treba udržať. Pri Kimim bolo jasné, že bude výnimočný. Hneď od začiatku som mal ten pocit,” vysvetľuje 62-ročný Nemec.

Pri Russellovi je situácia trochu iná. Kimi Räikkönen prichádzal do Formuly 1 ako nováčik, ktorý mal na konte len 23 riadnych štartov v nižších formulách, čomu namietala aj samotná FIA a Räikkönen musel sezónu odštartovať s dočasnou licenciou.

George Russell však do kráľovnej motoršportu prišiel ako pilot so znamenitými výsledkami: šampión britskej F4, vicemajster európskej F3, ktorému na zisk oboch titulov v GP3 a F2 stačili dve sezóny. A teraz už zbiera skúsenosti vo svojej tretej sezóne v F1.

“V porovnaní s Kimim je toto Georgeova tretia sezóna, pričom jeho to bola len prvá. Takže určite je to o inom,” nadviazal na svoje slová z podcastu počas víkendu v Rakúsku Capito. “George ma však stále ohromuje. Aj keď sme mali veľké očakávania, najmä po minulej sezóne, myslím si, že ich do bodky napĺňa.”

“Takisto ma ohromuje, aký je pokojný, uvoľnený v rámci aktuálnej situácie a ako sa ho nič nedotýka — najmä pri tom všetkom, čo sa okolo neho teraz deje s jeho zmluvou na budúci rok, otázkami, kde bude jazdiť… Je teda plne koncentrovaný a dobre pracuje s tímom. To je tiež veľmi pôsobivé; ako s ním pracuje, ako ho motivuje,” chváli jednu z najväčších nádejí britského motoršportu.

Russellovu snahu vidieť všade. “Každý utorok máme veľkú poradu, na ktorej poinformujeme celú spoločnosť. Všetci sa pripoja a všetci sa dozvedia viac o uplynulom víkende. George sa v utorok pripája tiež a hovorí k tímu. Časť svojho času venuje stajni. Chodí do továrne a do posilňovne, a je tímu veľmi blízky. Myslím si, že to je jedna z jeho silných stránok — pretože všetci ho milujú a veľmi tvrdo pracujú preňho.”