logo F1online.skF1online.sk

Horner: Pérez nám priniesol roky skúseností

Christian Horner a Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko8. 7. 2021

Christian Horner ako šéf tímu Red Bull bol hosťom v predposlednej časti známeho podcastu F1: Beyond The Grid. V tejto časti prezradil aj to, čo priniesol Sergio Pérez do Red Bullu a v čom sa líši jeho pôsobenie od predchodcov, akými boli Alex Albon či Pierre Gasly.

Sergio Pérez je aktuálne na treťom mieste v poradí jazdcov, s náskokom troch bodov pred Landom Norrisom z McLarenu. Práve mexický pilot pomohol tímu Red Bull predbehnúť majstrovský Mercedes v priebežnom rebríčku konštruktérov, čo sa podarilo prakticky po prvýkrát v hybridnej ére Formuly 1.

„Myslím si, že nám priniesol tieto skúsenosti,“ povedal Horner v rozhovore pre podcast F1: Beyond the Grid. „Má 10 rokov skúseností. Má schopnosť spravovať pneumatiky aj vo veľmi tesných pretekoch. Prináša to odlišnú dynamiku v našich radoch.“

Nie je žiadnym tajomstvom, že po odchode Daniela Ricciarda v roku 2018 sa Red Bull trochu trápil s výberom tímového kolegu pre Maxa Verstappena. V kokpite sa postupne vystriedali Daniil Kvjat, Pierre Gasly či naposledy Alex Albon. Zatiaľ čo Albon je stále testovacím jazdcom Red Bullu, Gasly smeroval späť do sesterského tímu AlphaTauri. Red Bull tak siahol so svojim výberom po prvýkrát od roku 2007 mimo svoju jazdeckú akadémiu.

„Pierre aj Alex sú mimoriadne nadaní jazdci, ale ich načasovanie nebolo správne,“ pokračoval šéf tímu Red Bull. „Bolo to pre nich náročné prostredie a očakávania boli veľmi vysoké. Bol to odvážny krok vystúpiť z našej schémy pre tento rok so Sergiom. Prvýkrát od čias Marka Webbera sme nasadili jazdca mimo juniorského programu Red Bullu.“

Pérez prišiel o miesto v tíme Racing Point, ktorý sa pre rok 2021 zmenil na Aston Martin. Majitelia tímu si ponechali Lanca Strolla a to aj napriek tomu, že Pérez ho v rebríčku jazdcov porazil. Na miesto druhého pilota prišiel Sebastian Vettel. Pérez sa tak ocitol na poli voľných jazdcov a siahol po ňom práve Red Bull.

„Ale spôsob, akým sa tu usadil a spôsob, akým predvádza výkony, najmä po minuloročnom víťazstve v Bahrajne, bolo by pre neho veľmi ťažké nebyť súčasťou Formuly 1. Myslím si, že prináša dynamiku v boji, ktorý vedieme s Mercedesom. Začína nám to vyplácať dividendy. Videli ste to na Veľkej cene Francúzska a tiež na jeho prvom víťazstve v Azerbajdžane. Spôsob, akým odrazil Lewisa, Lewis by pravdepodobne vyhral tieto preteky, nebyť Sergia, takže jednoznačne predvádza výkony,“ uzavrel Horner.

Súvisiace články

Diskusia