logo F1online.sk

Red Bull bude ešte aj v budúcom roku odoberať motory zo Sakury

Logá Hondy a Red Bullu
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 7. 2021

Honda už vlani oznámila svoj definitívny odchod z Formuly 1, no ten nebude taký náhly, ako sa spočiatku mohlo zdať. Továreň v japonskej Sakure bude ešte aj v budúcom roku pripravovať pohonné jednotky pre Red Bull.

Červení býci začali vo svojej továrni pripravovať novú motoráreň, z konkurenčných tímov lákať inžinierov, a tak sa pripravovať na to, že sa o prevádzku pohonných jednotiek budú starať sami. Nepríde to však už v budúcej sezóne, ale najskôr v roku 2023.

“Red Bull a Honda už pracujú na tomto projekte a na tom, ako v budúcom roku postupovať pri presune,” hovorí Tojoharu Tanabe, technický riaditeľ Hondy. “Nemôžem teraz predstaviť detaily, ale celkovo ideme správnym smerom. Na nasledujúci rok by sme sa mali dobre pripraviť, takže teraz na trati pracujeme veľmi tvrdo.”

Christian Horner priznal, že v budúcom roku sa ešte na vlastnú motoráreň nebude spoliehať. “Samozrejme, zatiaľ čo sa pripravujeme v rámci nášho oddelenia Pohonných jednotiek Red Bullu, rok 2022 bude prechodný. Pracujeme s Hondou na tom, aby prechod prebehol hladko, Motory teda budú v roku 2022 zostavované v Sakure pred tým, ako v roku 2023 túto úlohu prevezme naša nová budova.”

Honda ešte v tejto sezóne bude pokračovať vo vývoji pohonnej jednotky, ktorú na začiatku nasledujúcej sezóny oficiálne posunie Red Bullu. S touto technikou bude britská stajňa jazdiť aspoň do roku 2025, hoci už to oficiálne nebude pod hlavičkou Hondy. Nič na tom nezmení ani fakt, že pohonné jednotky Red Bullu a AlphaTauri budú naďalej fyzicky dovážané z Japonska.

“Nech už bude výsledok tohtoročného šampionátu akýkoľvek, alebo náš výsledok, myslím si, že rozhodnutie Hondy sa od toho posledného nezmenilo. To znamená, že opúšťa Formulu 1,” uviedol Tanabe, ktorý pred týždňom vyjadril poľutovanie nad tým, že Honda odchádza z Formuly 1 ako dodávateľ motorov víťaznej stajne.

Súvisiace články