logo F1online.sk

Palmer: Mercedes v nedeľu zamával bielou vlajkou

Lewis Hamilton pred Valtterim Bottasom v boxovej uličke
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 7. 2021

Tímová réžia v prospech Valtteriho Bottasa? Kedy sme také niečo videli naposledy? Podľa bývalého pretekára Renaultu Jolyona Palmera ide o jasný signál, že Mercedes už vzdáva boj o jazdecký titul.

Lewis Hamilton má za sebou ďalšiu bezútešnú nedeľu. Do cieľa nedorazil ani na pódiu, keď mu trofej vyfúkol Lando Norris, a na Maxa Verstappena stratil celých štrnásť bodov. Prispela k tomu aj tímová réžia.

Keď v Mercedese zistili, že Hamiltonovi sa poškodilo auto a on stratil prítlak na zadnej náprave, najskôr Valtterimu Bottasovi kázali, aby sa držal za sedemnásobným majstrom sveta a neútočil naňho. To sa zmenilo o pár kôl, keď konečne dostal Bottas zelenú. Prešlo pár sekúnd a Hamilton dokonca dostal pokyn, aby Fína pustil pred seba.

Inokedy by sa Mercedes pokúsil využiť Bottasa, aby Norrisa držal za sebou podobne, ako to robil pred pár rokmi počas súbojov s Ferrari, keď mu prischla prezývka “zátka”. Avšak nie teraz. Jolyona Palmera to počas komentovania prenosu na BBC Radio 5 poriadne prekvapilo.

“Zo strany Mercedesu to bolo tak trochu odmávanie bielej vlajky, mal som pocit, akoby sa vzdávali bodov v jazdeckom šampionáte,” ponúkol svoj pohľad na tímovú réžiu v Mercedese Jolyon Palmer. “Samozrejme, stále sa koncentrujú na konštruktérov, počuli sme vo vysielačke inštrukcie, aby Sergia Péreza držali za sebou.”

“Ja si však myslím, že Formula 1 je o víťazstvách v jazdeckom šampionáte. Mal som z toho pocit, že Mercedes sa nepokúsil spraviť všetko, čo mohol. Dovoliť Valtterimu Bottasovi, aby bojoval s Lewisom Hamiltonom je jedna vec, ale zrežírovať to tak, aby sa Hamilton uhol Bottasovi z cesty?” nadvihol obočie formulový expert. “Kedy naposledy sa kandidát na titul odpratal z cesty tímovej dvojke v strede šampionátu? Ja som to ešte nikdy nevidel.”

Na druhej strane Red Bull robí maximum pre to, aby vybojoval oba tituly. Max Verstappen v nedeľu dokonca získal bod za najrýchlejšie kolo. “Red Bull má najsilnejšie auto, určite aspoň na tomto okruhu, no oni z toho aj vyťažili maximum.”

“Je to o tom poskladať všetko dokopy, keď máte tú šancu. Dnes to s Maxom Verstappenom spravili. Mali tu získať double, no Sergio Pérez skončil len šiesty. V jazdeckom šampionáte však Verstappena dostali do veľmi silnej pozície s tromi víťazstvami v rade,” dodal.

Súvisiace články