logo F1online.sk

Red Bull nenechal nič na náhodu, bál sa azerbajdžanského repete

Max Verstappen v boxoch;
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 7. 2021

Max Verstappen mal desať kôl pred koncom pohodlný náskok blížiaci sa k pol minúte a mal jasne vykročené za víťazstvom. Red Bull ho však zrazu povolal k mechanikom a riskoval, že sa niečo prihodí v boxoch či pri samotnej výmene pneumatík. Ako sa však ukázalo, mal na to dobrý dôvod, ktorým nebol bod za najrýchlejšie kolo.

Zastaviť z čela pretekov pár kôl pred koncom je riziko. Tento rok sme videli celý rad pitstopov, ktoré dopadli katastrofálne. V takom Mercedese sa preto častejšie rozhodnú zostať na trati a nepodstúpiť toto riziko, no v prípade Maxa Verstappena Red Bull konal inak. Mal totižto obavy z toho, že sa zopakuje azerbajdžanský scenár s pneumatikou.

Christian Horner po pretekoch uviedol, že rozumie otázkam týkajúcim sa Verstappenovej druhej zastávky, no na druhej strane sa veľavravne opýtal: “Prečo by ste po Azerbajdžane riskovali a išli na jednu zastávku, keď vediete s 25-sekundovým náskokom a môžete zastaviť zadarmo?”

Verstappen po tomto pitstope dokonca dostal vo vysielačke informáciu, že na jednej z pneumatík sa objavil zárez. Rozhodnutie to teda bolo dobré. “Našli sme na nej drobný zárez. Nebolo to nič významné, ale stačilo to na to, aby to vzbudilo váš záujem.”

“Jediné riziko bolo v samotnej zastávke, ktorú chlapci zvládli fenomenálne. Zmeral som, že to bolo tesne pod dvomi sekundami, auto vybavili rýchlo,” pochválil svojich mechanikov Horner. “Max odviedol dobrú robotu, vylepšil svoje vlastné najrýchlejšie kolo a my sme až do cieľa šli s menším rizikom. Myslím si teda, že to bolo prezieravé.”

Verstappen po zastávke v boxoch vylepšil svoje vlastné najrýchlejšie kolo výkonom na úrovni 1:06,200, ku ktorému sa v tom čase nik ani len nepribližoval. V cieli bol k bodu najbližšie Carlos Sainz, no aj jemu chýbalo 1,562 sekundy.

“Nebol som si istý, či ma pošlú do boxov kvôli najrýchlejšiemu kolu, no v skutočnosti som bol celkom rád, keď ma povolali,” usmieval sa Verstappen, ktorý tak svoj náskok nenavýšil na 31, ale rovno na 32 bodov. “A našli tiež ten zárez, no ja som pri jazde necítil nič. Ale istota je guľomet a ja som mohol zajazdiť to najrýchlejšie kolo, takže to bolo perfektné.”

Súvisiace články