logo F1online.sk

Alonsa mrzí súboj s Russellom: Ktokoľvek, len nie on, hovoril som si

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2021

Fernando Alonso patrí medzi absolútnu špičku medzi pilotmi, ktorí vedia, ako súpera šikovne predbehnúť. V nedeľu využil tieto svoje zručnosti v samotnom závere pretekov pri súboji s Georgeom Russellom. Uspel, no mal z toho zmiešané pocity. Mrzelo ho, že britský mladík nezískal zaslúžený bod.

Rodák zo španielskeho Ovieda v sobotu odchádzal z okruhu sklamaný. Po vypadnutí v Q2, ktoré zapríčinil Sebastian Vettel, keď ho zablokoval v poslednej zákrute, a prispelo k tomu ešte niekoľko pilotov, hovoril, že Alpine “môže zabudnúť” na body, keď štartuje len zo štrnástej priečky. Alonso pritom mal chuť umiestniť sa až na hranici prvej päťky.

Jeden bod je preto slabá útecha. Navyše obral o bod “budúceho majstra sveta” — ako ho sám nazýva — Georgea Russella a zlomil tým srdcia mnohých fanúšikov. “Ja viem, ja viem,” prikyvoval po pretekoch Fernando Alonso. “My musíme byť spokojní s bodom. Je to len malá odmena za tú prácu, výkon a naše auto, ale len toľko sa dalo dosiahnuť po štarte z takých nízkych pozícií.”

“Kvôli Georgeovi sa cítim trochu nanič. Odjazdil úžasný víkend a dúfal som, že na tej desiatej priečke bude ktokoľvek, len nie on. Taký je však šport,” poznamenal Španiel, ktorý nakoniec Russellovi nedal žiadnu šancu.

Ukázala sa pneumatiková výhoda, rýchlostná výhoda i skúsenosti. “Mal som oveľa lepšie pneumatiky, z tretej zákruty i lepšiu trakciu. Tri kolá pred koncom som teda vytiahol ten predbiehací manéver.” Na margo výsledku Georgea Russella, ktorého si vyhliadol ešte v parc fermé, doplnil: “V budúcnosti bude mať veľa príležitostí bojovať o pódiá a víťazstvá.”

Fernando Alonso má za sebou ďalší dobrý víkend z pohľadu rýchlosti monopostu. Zdá sa, že štvrtkové prehliadky trate, ktoré majú poverčivému Alonsovi prinášať šťastie, mu ho i skutočne nosia. Určite by si mal ísť obzrieť i okruh v Silverstone.

“V strede poľa sme všetci ako na húsenkovej dráhe, raz hore a raz dolu,” hodnotí Alonso. “Silverstone však bude pre nás dosť dobrý test, pretože je to úplne iný okruh, má veľa rýchlych zákrut a v sobotu nás čakajú šprintové preteky. Musíme mať teda flexibilne nastavené ciele a potom uvidíme, ako sa to vyvinie.”

Súvisiace články