logo F1online.sk

Ecclestone: Hamilton už nie je formulová jednotka

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2021

Lewis Hamilton si v posledných rokoch vybudoval povesť bezchybného, ba neporaziteľného pretekára, no tá sa v aktuálnej sezóne začína otriasať v základoch. Ani Bernie Ecclestone už britského jazdca nepovažuje za absolútne najlepšieho v kráľovnej motoršportu, mnohí by ho vraj v správnom aute vedeli poraziť.

Teraz Lewisa Hamiltona poráža Max Verstappen v Red Bulle, o ktorom by sme však už mohli povedať, že je výkonnostne lepší ako Mercedes. Určite však ešte nemá taký veľký náskok, aký si v predchádzajúcich sezónach dokázali vybudovať inžinieri z Brixworthu a Brackley.

Ich schopnosti a tiež schopnosti Lewisa Hamiltona teraz preveria červení býci a Max Verstappen. A hoci Ecclestone Hamiltona rozhodne neodpisuje, dôvera v jeho rýchlosť už nie je taká veľká ako kedysi.

“Nemyslím si, že by ňou momentálne bol,” odvetil Bernie Ecclestone na otázku Bildu, či je Hamilton stále najlepším z najlepších v F1. “Šesť top pilotov by porazilo Lewisa a tiež Maxa, ak by mali dobré auto. Skutočný šampión sa však odlišuje tým, že sa dokáže popasovať aj s ťažkými situáciami.”

“Za žiadnych okolností by sme však Lewisa nemali odpisovať, medzi ním a Verstappenom to bude vzrušujúci duel,” myslí si bývalý boss efjednotky, ktorého syn Ace pred pár dňami oslávil prvé narodeniny. I napriek tomu si Mr. E nájde čas i na sledovanie svojej ďalšej dcéry Formuly 1.

“Ako top jazdcovi Formuly 1 vám nestačí najlepšie auto, potrebujete tiež kus šťastia. Lewis ho mal dlhé, dlhé roky. Momentálne však nie je vždy na jeho strane či na strane Mercedesu. Musím však povedať, že Red Bull odvádza skvelú robotu,” hodnotí Ecclestone.

Môže teda Verstappen získať titul? “Áno, určite. Je talentovaný, rýchly, ale i on potrebuje trochu šťastia. A lepšie auto. Videli sme, akú rozhodujúcu úlohu to všetko môže zohrať, keď George Russell jazdil v Bahrajne namiesto Lewisa. Nevyhral len kvôli technickému problému. Nikto by to nečakal.”

Na zisk majstrovského titulu bude tento rok treba ešte jednu ingredienciu; silného kolegu, ktorý rozviaže stratégom ruky a v tesnom súboji bude brať súperom body. Valtteri Bottas bol v uplynulých rokoch presne takým pilotom, s ktorým navyše Hamilton dobre vychádza. Tento rok však veľmi neohuruje.

Ecclestone by napriek všetkému Bottasa za spomínaného Russella nevymenil. “Nie, nespravil by som to. Nerozumiem tej kritike na adresu Bottasa. Celé tie roky bol lojálnym kolegom a lojálne pomáhal Hamiltonovi. Na to by sme nemali zabúdať, tím by sa mal postaviť za takého človeka.”

Súvisiace články