logo F1online.sk

Ricciarda zaskočil pohľad na výsledky. Nečakal, že bude tak nízko

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2021

Daniel Ricciardo sa raz v aute necíti vôbec dobre, inokedy je s balansom auta a jeho nastavením relatívne spokojný, no zas mu chýba rýchlosť. Piatok na Red Bull Ringu by Austrálčan zaradil do tej druhej kategórie. Hoci ho netrápili žiadne vážne problémy, zaostal za očakávaniami.

Už pred týždňom Ricciardovi chýbalo to správne tempo. Austrálčan si robil nádeje, že na VC Rakúska to bude len lepšie, veď sa už zoznámil s McLarenom MCL35M na spielbergskom okruhu a vedel, čo ho zhruba bude čakať. Jasným cieľom na kvalifikáciu je teda nevypadnúť v Q2, ale prebojovať sa ďalej.

Či sa mu to po piatku podarí, to uvidíme. V úvodných tréningoch totižto obsadil len dvanáste a pätnáste miesto, zatiaľ čo jeho kolega skončil desiaty a deviaty. Vo výsledkoch mal dve desatiny navrch.

“Som trochu prekvapený z tej klasifikácie,” priznal Daniel Ricciardo a poznamenal, že z auta “nemal taký zlý pocit”. “Proste trochu zaostávame, no na aute nie je nič v neporiadku. Predpokladám, že trochu strácam skrátka všade. Viem, že tu nie je veľa zákrut, ale možno všade strácame pol desatiny. To sa potom môže nazbierať až do pol sekundy.”

“Dnes to bude o vylaďovaní nastavení, nemyslím si, že by sme mali vymýšľať koleso. Myslím si, že keď sa pozriem na moje jazdenie a body, ktoré som minulý týždeň stratil, a na oblasti, v ktorých som zaostával, tak som dnes spravil dobrý pokrok. Zajtra sa už len pokúsiť o ďalší krok a budeme na slušnej pozícii,” myslí si Austrálčan.

Daniel Ricciardo má už za sebou osem veľkých cien v aute McLarenu, no ešte stále sa v ňom necíti stopercentne ako doma. Ešte stále nedokázal adaptovať svoj jazdecký štýl na špecifické požiadavky monopostu MCL35M.

Koľko mu to ešte bude trvať? To je otázka, ktorá teraz zaujíma každého fanúšika McLarenu, ktorý musí s poriadnou dávkou nervozity sledovať boj o tretie miesto v konštruktérskom šampionáte.

“Stále sa snažíme čo najviac priblížiť k jazdeckému štýlu, ktorý má toto auto rado. Pracujeme na tom a blížime sa k cieľu. Dnes sme určite pokročili, na aute sme upravili pár vecí, aby mi to pomohlo získať ten správny pocit. To bolo pozitívne,” poukazuje na dosiahnuté zlepšenie Ricciardo.

Na výsledkoch ho síce badať nebolo, no to nie je ešte koniec sveta. “Minulý piatok sme pôsobili veľmi dobrým dojmom,” pripomenul svoj rezňový deň. “Ak si porovnáte výsledky z minulého týždňa s týmto, tak si pomyslíte, že sme na míle ďaleko. V sobotu sa potom všetko zmenilo.”

“Som sebavedomý, že sa zajtra môžeme posunúť dopredu a nie zostať tu či ešte spadnúť nižšie. Pravdepodobne preto sa dnes cítim o trochu lepšie. Nebudem panikáriť. Čaká nás nejaké dolaďovanie a myslím si, že zajtra zistíme, čo ešte budeme potrebovať,” uzavrel svoj piatok Ricciardo.

Lando Norris už tradične nabral lepšie tempo ako jeho kolega. Podľa svojich slov sa v aute cítil dobre a mohol zajazdiť ešte lepšie časy, no piatok bol z pohľadu McLarenu trochu chaotický. Na programe toho bolo veľa.

“Nedali sme to všetko dokopy, len sme testovali veľa rôznych vecí. Dnes v noci sa pustíme do našich analýz a zajtra sa vrátime s lepším balíkom,” opísal ďalší postup Lando Norris. “Myslím si, že nás čakajú zaujímavejšie preteky ako minulý víkend, bude náročnejšie sa starať o pneumatiky, zistiť, kedy na ne zatlačiť a kedy nie. Dúfam, že my budeme v pohode. Spravíme všetko, aby sme odviedli dobrú robotu.”