logo F1online.sk

Alonso do svojho programu začal radiť inšpekciu trate. Z poverčivosti

Fernando Alonso a Kuan-Jü Čou na prehliadke trate
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2021

Niektorí piloti si v rámci štvrtkového programu zvyknú pešky prejsť celú trať a preskúmať každý obrubník, iní si radšej dlhšie pospia či využijú čas inak. Do tejto druhej skupiny sa celé roky radil aj Fernando Alonso, no to sa tento rok zmenilo.

Fernando Alonso sa do Formuly 1 vrátil ako znovuzrodený. Cítiť z neho väčšiu pohodu, v padoku žartuje s ostatnými pilotmi a z úspechov prestal obviňovať tím. Športový riaditeľ Alpine Alan Permane navyše vidí, že Španiel chce byť jasným lídrom tímu a robí pre to všetko. Dokonca chodí na prehliadky trate.

“Nespomínam si, že by som ho veľakrát videl na inšpekcii trate, to bolo niečo, čo sa mu protivilo,” prezradil na Alonsa Alan Permane. “Som si istý, že ich stále nenávidí, pretože len tak odrazu si ich nezamilujete. Ak si však myslí, že mu to môže čo i len o pol percenta pomôcť alebo o koľko, tak do toho pôjde, prezrie si to, poobzerá obrubníky. Zarezáva.”

Fernando Alonso však na svojej tlačovke prezradil skutočný dôvod, ktorý ho prinútil si vo štvrtok privstať a zájsť si na prehliadku trate. Je ním poverčivosť, ktorá sprevádza životy mnohých športovcov. “Bol som na jednej tento rok v Portimau, pretože to bol pre mňa nový okruh.”

“A bol z toho náš najlepší víkend, získali sme dobré body. Boli sme konkurencieschopní. Potom v Barcelone a Monaku sme s tým prestali a domov sme odchádzali bez bodov,” približuje majster sveta z rokov 2005 a 2006.

“Povedal som si teda, okej, skúsime to opäť v Baku. A skončil som šiesty. To boli naše najlepšie preteky. Od toho momentu chodíme na prehliadky trate a v nedeľu stále zbierame body. Momentálne je to čisto len vec poverčivosti,” priznal.

Alonso bol na prehliadke trate dokonca i pred VC Rakúska, a to i napriek tomu, že sa uskutoční na rovnakej trati ako pred týždňom.

Snáď mu to prinesie šťastie, veď v posledných troch pretekoch sa Alonsovi podarilo prekonať aj tímového kolegu, ktorý mal v úvode sezóny navrch. Tento rok sa totiž ukázalo, že piloti, ktorí cez zimu nemenili tímy, mali nad svojimi novými kolegami výhodu. Ocon o to väčšiu, že Alonso sa v posledných dvoch sezónach nevenoval Formule 1.

Alan Permane naznačuje, že Alonso “si pravdepodobne myslel, že je o čosi lepšie pripravený než bol”. Keď sa v Bahrajne kvalifikoval na deviatej priečke, mohlo to v ňom navodiť falošný dojem, že okamžite bude prekonávať svojho kolegu a zbierať body. V nasledujúcich pretekoch sa ukázalo, aký to bol omyl.

Veľmi rýchlo začal Španiel pracovať na náprave. “Robil všetko, nič nebral za samozrejmosť. Namiesto toho, aby sa začal hnevať alebo vybuchol, sa pozrel na seba. Ani raz neobvinil auto alebo tím. Povedal — je to na mne, ja sa musím zlepšiť. Povedal to v kancelárii a tiež na tlačovke. A presne to spravil,” dodal Permane.