logo F1online.skF1online.sk

Horner: Ferrari bolo pomerne ochotné dodávať nám svoje motory

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 6. 2021

Viete si predstaviť Red Bull s motorom Mercedes alebo Ferrari? Tím z Milton Keynes dlhé roky používal pohonné jednotky Renault, s ktorým sa však nerozišiel príliš v dobrom. Novým dodávateľom sa v roku 2019 stala Honda. Japonci však vlani oznámili, že po roku 2021 Formulu 1 opustia. Red Bull tak opäť narazil na problém, ktorému čelí už niekoľko rokov.

Celok z Milton Keynes nikdy nebol úplným továrenským tímom. Zakaždým sa musel spoliehať na vôľu a nevôľu automobiliek. Po odchode Hondy v Red Bulle premýšľali čo ďalej. Logickým riešením je nájsť iného dodávateľa.

„Najprirodzenejším riešením bola diskusia s existujúcimi dodávateľmi motorov,“ povedal v podcaste Beyond The Grid šéf Red Bullu Christian Horner. „Debata s Mercedesom bola veľmi krátka. Toto Wolff o to prirodzene nemal záujem.“

„Ochotní neboli ani v Renaulte, ktorých ambície nezahŕňajú dodávanie motorov pre tím, akým je Red Bull. Ferrari bolo v tom čase zrejme najochotnejšie. Absolvovali sme nejaké prvotné diskusie. Avšak ako zákazník ste limitovaný tým, že musíte do svojho auta integrovať cudziu pohonnú jednotku. To vzhľadom na zmenu pravidiel od roku 2022 bola pre náš príliš horká pilulka. Tam niekde sme začali skúmať možnosti uzavrieť dohodu s Hondou,“ povedal Horner.

Pre úplnosť musíme dodať, že ak by sa Red Bull nedohodol s niekým iným, podľa pravidiel by bol Renault povinný mu svoje motory dodať, keďže má spomedzi ostatných dodávateľov najmenej zákazníkov (v ich prípade absolútne žiadnych). To však napokon nemuseli. Red Bull sa dohodol s Hondou na tom, že od roku 2022 prevezme ich duševné vlastníctvo a začne si motory vyrábať sám.

„Je to veľký a odvážny krok. Vzali sme osud do vlastných rúk a presunieme všetky potrebné zariadenia pod jednu strechu k nám do Milton Keynes. Okrem Ferrari nemá nik iný kompletné zariadenie pod jednou strechou,“ povedal Horner.

A ako sa k tejto myšlienke postavil Dietrich Mateschitz? „Aj on sám pochopil, že to musíme urobiť a nemáme veľmi na výber. Helmut Marko sa samozrejme veľmi usiloval, aby sme sa vybrali touto cestou. Bolo to určite správne rozhodnutie,“ dodal Horner.

Súvisiace články

Diskusia