logo F1online.skF1online.sk

Vlani som často uvažoval o konci, priznáva Wolff

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2021

Na rozhodnutie o budúcnosti Tota Wolffa sme vlani čakali až do zimných mesiacov. O novej zmluve pre šéfa tímu sme sa dozvedeli len týždeň pred Vianocami, čo však malo svoj dôvod. Wolff sa dlho nevedel rozhodnúť, či Formulu 1 opustí.

Nuž a odchod sa ukazoval ako celkom rozumná voľba. Veľa sa hovorilo o tom, že aj Mercedes chce Formulu 1 opustiť; po dlhej hybridnej ére, ktorá z Mercedesu spravila jeden z najúspešnejších tímov histórie, sa oveľa vyššie dostať nedalo, navyše niekedy proste musí prísť pád. Príchod nových pravidiel by celý tento proces mohol urýchliť.

Napokon Wolff zostal, no v rozhovore pre ESPN priznal, že nad odchodom uvažoval. “Často. Vlani som sa naozaj musel dokopať k tomu, aby som sa rozhodol, či sa vrátim do finančníctva a hedžových fondov, alebo budem pokračovať s mojou súkromnou investičnou spoločnosťou, alebo zostanem v motoršporte. Napokon vyhral motoršport.”

Šéfa Mercedesu udržalo súťaživé prostredie Formuly 1. “Myslím, že šlo o to, že stopky vám nikdy neklamú, vždy máte nejakú referenciu, s ktorou sa porovnávate. Vždy prichádzajú nové výzvy, ktoré rozvíjajú organizáciu a celý tím posúvajú smerom k novej generácii.”

“Toto je o diverzifikovaní biznisu, zatiaľ čo neodkláňate zrak od pretekania — ako spoločnosť rastieme ohromným tempom. Sme športový tím, v tomto úchvatnom globálnom športe ich je len desať. Mercedes je podnikom, ktorý generuje príjmy na úrovni 550-600 miliónov dolárov. Už nie sme malá firma. Ale aj tak sa všetko odvíja od časov na kolo, vždy ide o tie stopky,” vysvetľuje Wolff.

Ako už prezradil, Formulu 1 i šport mohol opustiť úplne. Ak by však chcel v kráľovnej motoršportu zostať, no nie na pozícii šéfa tímu, jedna príležitosť sa mu predsa len naskytla. Mohol sa stať nástupcom Chasa Careyho ako výkonného riaditeľa F1.

Wolff priznal, že s Liberty Media rozbehol rokovania, no tie až tak ďaleko nezašli. “Táto úloha je pre všetkých atraktívna, no v prvom rade si myslím, že Stefano je lepším výkonným riaditeľom pre takú spoločnosť.”

“Bol výkonným šéfom Lamborghini, šéfoval Scuderii Ferrari a pracoval aj v Audi, v tej úlohe bol fantastický. Mňa baví, keď som akcionár a spolumajiteľ tímu, ktorý preniká do mnohých ďalších zaujímavých oblastí. Vôbec nič neľutujem. Myslím si, že Greg Maffei (šéf Liberty Media, pozn. red.) rozhodol správne, ak vybral Stefana. On je na tú rolu vhodnejší ako ja,” uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia