logo F1online.sk

Tri rezne tajomstvom Ricciardovej rýchlosti

Daniel Ricciardo
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 6. 2021

McLaren ukázal v druhom tréningu solídnu rýchlosť a v kvalifikačných simuláciách atakoval najvyššie priečky. Kvalifikácia je však v tejto sezóne slabinou britského tímu. Daniel Ricciardo a Lando Norris sa to v Rakúsku pokúsia zmeniť.

Daniel Ricciardo v piatok odjazdil 73 kôl, v FP1 bol dvanásty, v FP2 druhý. Po zlepšení vo Francúzsku prichádza ďalší sľubný signál, no Austrálčan si uvedomuje, že skutočne sa počítajú až časy v kvalifikácii a rýchlosť v pretekoch.

„Je to len piatok, ale radšej som v top trojke než na desiatom mieste. Vtedy by som hovoril o množstve práce, ktorá nás v noci čaká. Určite potrebujeme niečo vyladiť, no istotne nie sme stratení. Naopak, sme v dobrej pozícii. Kvalifikačná rýchlosť bola popoludní veľmi dobrá, oproti ránu sme niečo získali. V dlhých jazdách musíme nájsť viac než v tých s malým množstvom paliva,“ priznal Daniel Ricciardo.

Podľa analýz je McLaren z pohľadu kvalifikačnej rýchlosti tretí najrýchlejší, dáta z dlhých jázd však hovoria o tom, že v nich stráca na Ferrari. Uvidíme však, čo ešte tímy nájdu počas víkendu a najmä, ako sa budú správať pneumatiky.

Daniel Ricciardo prezradil tajomstvo svojej piatkovej rýchlosti. „Včera večer som si dal tri rezne! Vyzerali trochu ako detské rezne, čiže mi to prišlo, akoby som zjedol len jeden veľký. Myslím si, že aj dnes večer si jeden zaslúžim,“ rozhovoril sa Austrálčan, ktorý sa pristavil pri rakúskych špecifikách. „Rakúsko je o rezňoch, Monza zase o pizzi. Netvrdím, že je to strava, ktorú odporúčam mladým a ambicióznym športovcom vo svete, ale u mňa osobne to funguje, pretože vďaka týmto typom kuchýň získavam radosť a šťastie. Ak mi to prinesie v aute jednu extra desatinu, a to len cez takéto potešenie z jedla, nech to tak je!“

Lando Norris v piatok absolvoval 74 kôl, v FP1 obsadil šestnástu priečku, v FP2 bol siedmy. Aj on si pochvaľoval popoludňajšie zlepšenie v reprezentatívnejších podmienkach, než ktoré na Red Bull Ringu panovali v prvom tréningu.

„Počas dňa sme urobili dobrý progres, popoludní som sa v aute cítil lepšie. Stále ešte niečo musíme nájsť, no zdá sa, že auto má dobrú rýchlosť na kvalifikáciu i preteky. Kvalifikácia je v tejto sezóne zatiaľ našou slabinou. V sobotu si chceme vybojovať výhodnú pozíciu, no aj keby to nevyšlo, v Rakúsku sa dá predbiehať, čiže by sme boli naďalej v hre,“ vyhlásil Lando Norris, ktorému komisári vymazali v FP2 štyri kolá pre porušenie traťových limitov v zákrutách deväť a desať. „Pokiaľ to bude v poriadku v kvalifikácii a v pretekoch, tak nie je problém. Dnes som jednoducho hľadať limity. V sobotu už to bude v poriadku.“

McLaren mal pomerne rušný piatok, obohatený aj o incident Valtteriho Bottasa, ktorému museli pomáhať mechanici britského tímu. Zástupcovia tímu sa sťažovali na nebezpečné počínanie Bottasa, ktorý mohol ohroziť inžinierov na boxovom múriku, alebo mechanikov v boxoch. Fín obdržal penalizáciu v podobe straty troch miest, čo môže v sobotu hrať napríklad aj do karát McLarenu.

„Máme za sebou produktívny deň. Ani dážď okolo trate neovplyvnil náš program. Venovali sme sa hľadaniu správneho nastavenia, aerodynamickým testom a samozrejme, pochopeniu pneumatík pre preteky. Vo Francúzsku sme videli, čo môže degradácia pneumatík spôsobiť. Auto vyzerá konkurencieschopné. Budeme sledovať počasie, ktoré zostáva neisté, a tešíme sa na kvalifikáciu a preteky,“ vyhlásil pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.