logo F1online.sk

Sainza prekvapil Racing Point: Taká krátka trať a taký náskok…

Carlos Sainz, DRS
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2020

Karty sú rozdané, no zatiaľ nie je jasné, kto aké dostal. Vieme len jedno: Racing Point sa pri pohľade na tie svoje nebude sťažovať. Podľa Carlosa Sainza je na tom ružový tím veľmi dobre. Až tak dobre, že ho ani nevníma ako priameho súpera.

Z pohľadu časov to tak ale nevyzeralo. Landovi Norrisovi chýbalo len niečo cez jednu desatinku sekundy, aby sa vyrovnal Racing Pointu Sergia Péreza. V sobotu a v nedeľu sa však o slovo prihlásia aj všakovaké motorové režimy a to len pomôže tímom s motormi Mercedes vo svojich útrobách.

“Racing Point bol veľmi rýchly. Mať taký náskok nad zvyškom stredu poľa je na takomto krátkom okruhu vyslovene ohromné,” hodnotí Carlos Sainz. “Podľa mňa sú príliš ďaleko, aby sme s nimi mohli bojovať. Aspoň, že sme na úrovni Renaultu.”

Racing Point môže byť ďaleko, no to neznamená, že McLaren odvádza zlú prácu. Vo Wokingu totižto uprednostnili inú filozofiu ako spomínaný konkurent. Namiesto kopírovania súperov, pomocou ktorého vždy bude Racing Point v porovnaní so špičkou o krok pozadu, sa McLaren chce uberať svojou cestou. Verí, že len tak sa dá dostať až na čelo. Nie dnes, ale v budúcnosti áno.

“V prvom tréningu som mal pocit, že sme vyštartovali veľmi dobre,” pokračoval v analýze piatkových jázd Sainz. A bol z nich nadšený: “Na zmeny podmienok sme sa adaptovali najrýchlejšie. Po prvom tréningu sme sa pokúsili ešte vylepšiť nastavenia. Celý deň som sa cítil veľmi dobre. Žiaľ, zničili sme predné krídlo, a tak sme neukázali našu skutočnú rýchlosť.”

Sainzovi sa po prejazde obrubníkom poškodila pravá časť predného krídla, ktoré bolo treba vymeniť. “Keď som čítal správy, myslel som si, že odstránia všetky obrubníky. Keď som si včera prechádzal trať, tak som si všimol, že niektoré z nich ponechali.”

“Autá dosť zničia, oveľa výraznejšie ako štrk či tráva. Možno by sme ich mali dať všetky preč, prečo sme niektoré v deviatej zákrute zrušili a iné nie?” Sainz ešte prezradil, že zamýšľa sa na obrubníky spýtať aj na jazdeckom brífingu.

Lando Norris nebol po piatku taký spokojný ako jeho tímový kolega. “Určite je tu niekoľko vecí, ktoré musíme zlepšiť. Keďže sme len vyštartovali, tak som mal dobrý pocit, nemám žiadne veľké výhrady, ale je tu viacero drobností. Nejde tu o polovicu sekundy, ale musíme sa koncentrovať na tieto menšie záležitosti.”

“Jednou z najťažších vecí je dať dokopy celé kolo. Musím si ešte trochu viac zvyknúť. Veľa času viem ukrojiť tým, že sa zlepším ja sám. Zvyšok príde, keď budem mať auto, v ktorom sa budem cítiť sebaisto,” dodáva. “Naša dnešná rýchlosť zhruba zodpovedala tomu, ako na tom sme.”