logo F1online.sk

Ocon o rokovaniach s Mercedesom: Som jazdcom Alpinu, k tomuto sa vyjadrovať nemusím

Esteban Ocon
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2021

Časy, keď boli trojročné kontrakty vo Formule 1 skôr výnimkou, sú zrejme definitívne preč. Novým trendom sú dlhodobé zmluvy s rôznymi výstupnými klauzulami. Po Charlesovi Leclercovi či Landovi Norrisovi podpísal dlhodobý kontrakt aj ďalší mladík z nastupujúcej generácie, Esteban Ocon.

Ten by podľa novej zmluvy mal zotrvať v tíme Alpine v rokoch 2022, 2023 aj 2024. Pre muža, ktorého budúcnosť vo Formule 1 bola v roku 2019 prudko neistá, to je veľká úľava. Potvrdenie o predĺžení spolupráce prišlo tesne pred jeho domácou veľkou cenou.

„Áno, je to dobrý pocit. Je to akoby z mojich ramien sňali bremeno. Teraz sa môžem sústrediť na výkonnostnú stránku,“ povedal Ocon novinárom vo Francúzsku. „Cítim sa v tíme dobre, mám pocit, že som naplno zapadol. Atmosféra je veľmi dobrá a spolupráca klape. Pred sebou máme veľkú príležitosť, ktorou je budúcoročná zmena pravidiel. Alpine je perfektným miestom, kde môžem zotrvať.“

Ocon bol dlho považovaný za juniorské eso Mercedesu a možného nástupcu Valtteriho Bottasa. Síce je jeho manažérom naďalej Toto Wolff a s jeho tímom udržiava kontakty, no to je nateraz jeho jediné prepojenie s Mercedesom.

Na otázku, či rokoval o možnom prestupe do tímu z Brackley pre sezónu 2022, Ocon odpovedal: „K tomu sa naozaj nemusím vyjadrovať. Tu sa cítim naozaj dobre a nasledujúce tri roky s tímom Alpine sú to, čo ma zaujíma. Na nič iné sa nemusím sústrediť a áno, podľa mňa je to skvelé rozhodnutie pre mňa a moju kariéru. Toto je najdlhšia zmluva akú som kedy v kariére podpísal.“

„Keď uvážim, ako som na tom bol pred pár rokmi, tak toto je pre mňa skutočne veľká vec. Som naozaj nadšený,“ povedal Ocon.

„V nasledujúcich troch rokoch budem len a len pilotom Alpinu. Iste, ešte stále existujú určité prepojenia na Mercedes, som však jazdcom Alpinu a všetka moja práca patrí len tomuto tímu. Medzi mnou a Mercedesom už nie je žiadna interakcia,“ dodal francúzsky pretekár.