logo F1online.sk

Chystá Red Bull vlastný systém DAS?

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2020

Systém DAS, ktorý Mercedes nasadil v predsezónnych testoch stále vzbudzuje otázniky. Ešte nevieme, či sa „strieborní“ odhodlajú nasadiť ho v Rakúsku. Boss Red Bullu Christian Horner dopredu upozornil, že ak tak stajňa okolo Tota Wolffa učiní, jeho tím bude protestovať.

Ak si však niektorý z fanúšikov myslí, že „červené býky“ sa týmto snažia napadnúť legálnosť tohto systému, zrejme sa mýli. Stanovisko FIA ohľadne legálnosti systému DAS, ktoré bolo podané na jar, totiž nebolo nijak obšírne. Bolo to stručné a jednoduché „áno, my tento systém nepovažujeme za nelegálny“. Ak však príde oficiálny protest, technické oddelenie bude musieť svoje rozhodnutie dôkladne odôvodniť. A tým Red Bull získa omnoho jasnejší prehľad o mantineloch pravidiel v prípade, že sa obdobný systém rozhodne sám nasadiť.

„Počkáme a uvidíme, či ho nasadia. Je to veľmi komplikovaný, ale chytrý systém, zatiaľ máme od FIA len nejaké menšie vyjasnenie, teraz je treba zodpovedať ďalšie otázky,“ povedal Horner počas prvého tréningu televízii Sky.

Komentátori prenosu sa ho následne opýtali, či len inými slovami povedal, že ho Red Bull chystá, len sa ešte potrebuje uistiť o tom, čo sa vlastne smie a čo nie. „Ak chcete, môžete to takto interpretovať,“ odpovedal.

Záhadné vyjadrenie šéfa stajne okamžite vzbudilo pozornosť. Chystá Red Bull vlastný systém na spôsob DAS-u? Alebo príde s iným, ešte inovatívnejším riešením?

„Všetko záleží od toho, čo tento systém vlastne robí a čo je jeho účelom. Všetko v aute má svoj účel alebo funkciu. Toto je veľmi chytrý a dômyselný systém a pravidlá sú veľmi komplexné. Potrebujete porozumieť tomu, akú oporu v našich pravidlách má,“ povedal Horner.

Okrem toho priviezol Red Bull do Rakúska nový aerodynamický balík, najmä upravenú podlahu. Nezaháľala ani Honda, ktorá pre úvodné podujatie pripravila novú špecifikáciu pohonnej jednotky.

Súvisiace články