logo F1online.sk

Horner: Albon by mohol byť prekvapením roka

Alex Albon a Tojoharu Tanabe, Honda
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2020

Pre Pierra Gaslyho prišlo povýšenie do áčkového Red Bullu príliš skoro. Pri Maxovi Verstappenovi sa mu vôbec nedarilo, a tak ho uprostred minulého ročníka prestriedal Alex Albon. Novému prírastku v Red Bulle to zrazu išlo viac od ruky. Ak bude takto pokračovať, môže sa podľa Christiana Hornera z Albona stať čierny kôň sezóny.

“Ľudia pri Alexovi zabúdajú, že je to len jeho druhá sezóna vo Formule 1, pričom polovicu prvej tu (v Red Bulle, pozn. red.) chýbal,” pripomenul Christian Horner, šéf Red Bullu. “Bol to preňho krst ohňom, no vlani si s tým poradil veľmi dobre. Zdá sa, že tlak hravo zvláda.”

Minuloročný monopost RB15 mal veľa chýb, ktoré sa technickému oddeleniu nepodarilo odstrániť hneď na začiatku sezóny. Dnes je všetkému inak a v Red Bulle pomýšľajú na útok na majstrovský titul. V Pohári jazdcov nie je Albon považovaný za veľkého favorita, ale v konštruktérskom šampionáte by mohol svojmu kolegovi výrazne pomôcť.

Podľa Hornera nadviaže na uplynulú sezónu: “Očakávame, že tento rok bude pokračovať tam, kde vlani skončil. Určite sa pred ním objaví viacero príležitostí. Naozaj si myslím, že v mnohých smeroch by sa tento rok mohol stať prekvapením roka.”

Alex Albon už absolvoval tréningové jazdy, keď v Silverstone prevetral aktuálny monopost RB16. Ako nováčikovi mu to pomôže, no pomôže mu aj fakt, že všetci piloti budú teraz nervóznejší než obyčajne.

“Ja sa cítim dobre. Mimo okruhov sme strávili taký dlhý čas, že každý pilot bude do istej miery neistý ohľadom toho, čo sa udeje,” skonštatoval Albon. “Ja som rád, že som absolvoval filmovací deň a trochu sa ponaťahoval.”

Pomohlo mu to rozbehnúť sa, čo bude tento rok kľúčové: “Tímy, ktoré sa dostanú do dobrého pretekového rytmu, budú na tom najlepšie a budú udávať tempo. Keďže všetky tie preteky pôjdu v jednom slede, budeme mať menej času na prípravu v porovnaní s bežným víkendom, počas ktorého stíhame aj simulátor. Navyše sa ocitneme na okruhoch, na ktorých sme ešte nikdy neboli,” doplnil.

Súvisiace články