logo F1online.sk

Žijeme Formulou 1 spolu s vami: Kto sme a čo chystáme?

Logo F1online.sk – do článku
© F1online.sk
Redakcia
Redakcia 1. 7. 2020

Pandémia, (pre)rušenie všetkých športových podujatí, čistky v F1.sk. A v tom sa sformovala “svätá trojica” nadšencov. Samozrejme virtuálne!

F1online.sk odštartovala svoju formulovú kariéru symbolicky na 70. výročie F1 – 13. mája 2020. Cieľom projektu je špičková fanúšikovská stránka pre všetkých slušných maniakov ako sme my. Najvyšší čas prezradiť niečo aj z nášho netradičného zákulisia. Na linke Bratislava – Zvolen – Košice vznikol tento netradičný rozhovor. Ďakujeme, že ste s nami.

Chalani, ako sa vlastne zrodila myšlienka založiť novú stránku pre všetkých formulových nadšencov?

Milan Kubala: “Rýchlo a zbesilo! Keď som v lete 2019 odchádzal z F1.sk, priznám sa, že po kvantách hodín strávených striedavo na F1.sk a študovaní som mal toho celkom dosť a pokračovať v písaní som nemal chuť. Hoci sa na matfyze oddychuje dosť ťažko aj keď nikde nepracujete, v porovnaní s obdobím, keď som mal navyše povinnosti na stránke, to bola s voľnými víkendmi parádička. Keď som ale začul správy o tom, že F1.sk na tom nie je ideálne a výrazne škrtá, či dokonca hrozí jej koniec, tak mi bolo jasné, že by bolo dobré s tým niečo robiť a začal som uvažovať nad vytvorením portálu F1online.sk. No a keďže bez váhania prisľúbili pomoc okrem teba, Števo, aj Latsi s Matúšom Pavlíkom, tak nebolo o čom.”

Ladislav Király: “No… ja som do toho vletel úplnou náhodou. Podobne ako Milan, aj ja som mal toho už v podstate dosť, aj keď sčasti z iných dôvodov. Už som síce dávno po škole, ale na F1.sk som strávil viac ako sedemnásť rokov a úprimne, prišla na mňa kríza. Pôvodne som ľuďom z Fun Rádia, ktorí web vlastnia, prisľúbil, že ostanem aj pre rok 2020, avšak s podmienkou, že nebudem musieť robiť víkendy. Pri tomto sa možno niekto pozastaví, že ako môže formulový redaktor nerobiť víkendy, ale ja som už skutočne nevládal. Málokto má predstavu, koľko roboty za tým je, a to tu nechcem vyplakávať. Tesne pred Vianocami to už vo mne akosi prevrelo a dal som výpoveď s tým, že do konca februára ešte tu a tam s niečím pomôžem. Medzitým som sa venoval káve a okrem toho som sa orientoval v ďalších možnostiach, do ktorých by som sa mohol pustiť. Odrazu však prišla korona a veľká STOPka všetkým plánom. Do toho prosba od Milana Kubalu, či by som mu nepomohol s novým webom. Síce som sa po tých rokoch chcel od F1 trochu vzdialiť, ale okolnosti chceli inak a som tu. Uvedomil som si, že predsa len mám za tých 17 rokov dosť veľa skúseností, ktoré by sa tejto scéne možno ešte zišli. A čo je dôležité, našli sme spôsob, akým by som to prepáliť rozhodne nemal a hlavne som zistil, že ma F1 stále neskutočne baví.“

Viete čo sa mne na našej spolupráci mega páči? Že všetci traja sme formulou praštení, ale každý svojím výnimočným spôsobom… Pritom v realite sme sa stretli presne dvakrát a čitatelia špeciálne o vás skoro nič netušia. Skúste sa pri všetkej skromnosti trochu predstaviť.

LK: “Formule 1 sa venujem od 1. októbra 2002, keď som nastúpil do F1.sk. Vlastne som jej venoval takmer pol života. Inak som vyštudovaný ekonóm, plynule ovládam angličtinu, nemčinu a k žurnalistike som sa dostal pomerne náhodou. A dá sa povedať, že celým životom idem nejak tak… náhodou. Nechávam sa unášať a neriešim. Prácu vždy robím na maximum, neflákam a verím, že všetko raz prinesie svoje ovocie. Aj táto nová formulová epizóda so super ľuďmi.”

MK: “Ja som tu medzi vami len taký bažant, čiže moje cévéčko je prázdne asi ako zoznam úspechov Williamsu za rok 2019 (RIP, ale zato Robo, ideš!). Dúfam preto, že prvým poriadnym zápisom bude práve vybudovanie portálu F1online.sk.

Myslím si tiež, že motivácie mám dosť a veci sa snažím robiť aspoň na 100%, čo možno nie je z pohľadu nejakého konzervovania energie optimálne (a aj preto ten minuloročný odchod z F1.sk), ale zhruba takáto filozofia vás môže pochytiť, keď strávite cez päť rokov v detskom domove.

Nuž a ďalším problémom na F1.sk bolo pre mňa to, že pri písaní článkov mi chýbalo nejaké ozvláštnenie práce a možnosť niekam niečo výraznejšie posunúť, a to vrátane seba. Keďže tu máme veci pod palcom my a nemusíme všetko konzultovať s kadejakými šéfmi, priestor na vymýšľanie máme prakticky neobmedzený. Nuž a vymyslieť riešenie na nejaký problém — napríklad pri programovaní stránky — je vynikajúci pocit, ktorý mi doteraz pri práci chýbal. A môžem povedať, že za posledné týždne som sa toho naučil tonu a takýchto momentov bolo tiež požehnane.”

LK: “K tomuto všetkému by som ešte rád dodal, že človeka ako Milan som za celú svoju kariéru v tejto oblasti nestretol. Ľudí, ktorí boli výnimoční, by som porátal na prstoch jednej ruky a aj sa všetci uplatnili, pôsobia na veľmi uznávaných športovo-novinárskych pozíciách. Milan bol však neskutočný ‘makač’ a istým spôsobom som v ňom videl zápal, aký som mal kedysi (a dúfam, že ho ešte aj mám) ja. Ochotu dať do toho absolútne všetko bez ohľadu na ostatné sféry našich životov. Keď oznámil, že odchádza z F1.sk, bolo mi fakt ťažko a je to jeden z hlavných faktorov môjho neskoršieho konca. A keď si vyjadril podporu tomuto projektu F1online aj ty, Števo, v podstate nebolo o čom. Aj s ďalšími chlapcami, ktorí sú v hre – Matúša Pavlíka sme odchovali tiež na F1.sk – je to tu nastavené veľmi dobre.”

Kto inak vymyslel to logo, lebo je úplne parádne!

MK: “Logo je veru jedným z tých spomínaných momentov! To sa nám spolu s kamarátom Mišom Adámekom podarilo vyšpekulovať po asi dvoch týždňoch všakovakých pokusov a hraní sa v grafických programoch. Zatiaľ som zaregistroval len pozitívne ohlasy, takže určite sa oplatilo do toho investovať toľko času a koniec-koncov aj nervov, či celú stránku stihnem pripraviť na toho ohláseného 13. mája. Keďže toto nebola zákazka pre štát, tak som necítil povinnosť so všetkým meškať. (smiech)”

Reštart sezóny sa konečne blíži, takže logická otázka pre všetkých verných čitateľov. V čom bude F1online.sk iná, lepšia, zábavnejšia?

MK: “Samozrejme, že chceme nadviazať na F1.sk v tom, že budeme ponúkať rozsiahle — toto slovo neviem dostatočne zdôrazniť — a kvalitné spravodajstvo o všetkom dôležitom z Formuly 1. Na druhej strane chceme dať väčší priestor aj našim čitateľom, s ktorými by sme chceli vytvoriť jednu komunitu slušných fanúšikov, a dať im viac možností sa prejaviť. Napríklad aj formou live diskusií, ale nechcem ešte predbiehať…

Prvým krokom týmto smerom bolo naštartovanie diskusie pod samotnými článkami, z ktorej sme nadšení, a to sme si prísne stanovili náš interný kódex slušného fanúšika. Počet ľudí na nej sa už pomaly blíži k 150 a zatiaľ sme ani nezaregistrovali príspevky od kadejakých exotov, ktorí zaplavujú diskusie po celom internete a podľa všetkého sa vyžívajú v hejtovaní a nadávaní na všetkých a všetko, čo sa im dostane do zorného poľa. Absolútna väčšina príspevkov sú rozumné komentáre k téme, za čo sme veľmi radi. Budeme pracovať na tom, aby aj ľudia, ktorí zatiaľ o nás možno nevedia, radi prišli na náš web porozoberať a pošpekulovať nad aktualitami z F1.”

LK: “Ja sa na túto otázku nikdy nepozerám z toho pohľadu, v čom bude stránka lepšia alebo zábavnejšia. Vždy mi išlo o to, aby dokázala čo najkomplexnejšie a najrýchlejšie pokryť všetko potrebné spravodajstvo. O tom by mal byť kvalitný spravodajský server.”

Za mňa dávam od úvodu veľký palec hore za vizuálny dark mode a obsahovo ma nesmierne teší, že väčšina vašich článkov nie sú len nejaké plytké dvojodsekové frky naháňajúce klikanosť. Žiaden úspešný tím a to nielen formulový sa však nezaobíde bez silných spolupracovníkov a partnerov…

MK: “Je jasné, že bez kvalitných a zaujímavých článkov nemôže fungovať žiaden spravodajský web. Preto nás veľmi teší, že sa do nášho tímu pripojila aj taká kapacita ako Tomáš Schügerl, ktorý je zároveň mediálnym manažérom futbalového Slovana Bratislava. Veľká vďaka patrí aj redaktorom bývalého časopisu F1revue Branislavovi Ježíkovi a Vladimírovi Ševcovi, ktorí sa zas špecializujú na písanie historických článkov. Ich príprava si vyžaduje extra čas a úsilie, a aj vďaka tomu sú vždy nabité zaujímavými či prekvapivými informáciami. Neradno ich preto obísť bez povšimnutia.

Sme hrdí aj na to, že medzi prvými na slovenskej formulovej scéne vyrážame aj do podcastových vôd, kde sme začali spolupracovať s majstrom zvuku Mirom Gažim. A tak dúfame, že vás budeme môcť spolu s Mirom aspoň jeden deň v týždni sprevádzať na ceste do práce. A možno aj viac dní — tie podcasty sa tak super počúvajú, že si ich pustíte aj dva dni za sebou. (smiech)

Nuž a vďaka tebe, Števo, a vďaka Martinovi Trenklerovi, máme skvelé zastúpenie po stránke videoobsahu. Rozhovory s Pepom Králom sú u nás na Slovensku a v Česku už legendárne. Martin má s jeho skúsenosťami fotografa tonu zážitkov, ktoré tiež nadchnú nejedného fanúšika.

Toto všetko by však nebolo možné bez partnerov či sponzorov. V tomto smere nám veľmi pomohla spolupráca s formulovým eshopom FormulaStore.sk, ktorý sa ku nám pridal dokonca ešte pred spustením samotného portálu.”

Dobre chlapi, ale asi mi dáte za pravdu, že pustiť sa do novej stránky v časoch totálnej ekonomickej neistoty je slušným bláznovstvom…

LK: “Nóóó, asi áno. Ale realita nám, myslím, v najbližších mesiacoch nastaví nekompromisné zrkadlo a sami uvidíme, či ľudia o tento projekt vôbec majú a budú mať záujem. Ak majú, pocítime to na návštevnosti, ktorá následne priláka sponzorov. Tí potom zaplatia našu prácu a spravodajský servis. Pevne verím, že sa nám podarí nastaviť takýto ‘kolobeh’, aj keď aktuálne k nemu máme ešte pomerne ďaleko a pracujeme zadarmo, teda z lásky k F1. Všetkým nám však bolo jasné, že začiatky budú ťažké a na to, aby sa nám niekedy podarilo dostať aspoň na nulu, budeme musieť poriadne makať. V tejto chvíli sme v procese hľadania partnerov, ktorým by sme vedeli ponúknuť hodnotu a ktorí by vďaka reklame u nás vedeli zarobiť. Fungujeme efektívne a som si istý tým, že sa to môže podariť. Za neveľa peňazí dostanú vysokú protihodnotu, vieme veľmi presne zamerať cieľovú skupinu, ponúknuť kreatívne a moderné formy propagácie od storiek, videí či natívnych článkov, takže dúfam, že marketingoví odborníci firiem si to skôr či neskôr všimnú. Ideálne ak to bude skôr (úsmev). Ak to náhodou nepôjde a ľudia o tento web nebudú mať záujem, čo už, ideme ďalej. Nestratíme sa.”

MK: “Vieš čo tiež vyzerá ako slušné bláznovstvo? Kvôli tomu skončiť so školou (smiech). Potreboval som investovať čas do tohto projektu, nuž som to vyriešil takto. Ale zase som aj toho názoru, že na matfyz sa asi ako na jednu z pomerne malého počtu škôl u nás nechodí kvôli tomu, aby si človek mohol dopísať nejaké tri písmenká pred meno. A navyše verím, že fanúšikovia Formuly 1 na Slovensku ocenia kvalitný portál a ten bude mať budúcnosť.

Tu by sme sa radi opreli aj o vás, našich čitateľov, a poprosili vás o podporu pri odraze, nech túto prvotnú prekážku čo najsvižnejšie preskočíme. Po nazbieraní prvých údajov o čítanosti počas sezóny budeme vedieť ľahšie presvedčiť potenciálnych partnerov, že sa im naozaj oplatí osloviť fanúšikov motoršportu práve prostredníctvom nášho portálu, no toto počiatočné obdobie musíme nejako zvládnuť.

Preto na našom webe pribudlo tlačidlo “Chcem podporiť F1online.sk“, prostredníctvom ktorého nám môžete pomôcť dotankovať palivo na tejto neľahkej ceste. Uvedomujeme si, že nežijeme v ľahkej dobe, preto sme veľmi vďační za každú, na prvý pohľad aj malichernú podporu. Aj tá najmenšia je totižto pre nás odkazom, že sa oplatí pokračovať v tom, čo robíme.”

V mene celej formulovej rodinky na Slovensku a v Českej republike vám vopred ďakujeme za podporu a tešíme sa na skvelé motoršportové zážitky a to nielen v tejto sezóne F1.

Miňo & Latsi & Števo

Priamo nás môžete podporiť aj kliknutím na TENTO ODKAZ.