logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Nevyžadujem od Alpine žiadne prispôsobenie auta na môj jazdecký štýl

Fernando Alonso
© Alpine Racing
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko19. 5. 2021

Španielsky pretekár Fernando Alonso sa vo veku 39 rokov vrátil do kolotoča Formuly 1, v službách tímu Alpine. Stalo sa tak len rok pred plánovanou zmenou pravidiel, ktoré majú platiť od roku 2022. Napriek tomu, Fernando tvrdí, že od tímu Alpine nepožaduje žiadne prispôsobenie auta na mieru resp. na svoj jazdecký štýl.

Po prvých štyroch podujatiach Alonso prehráva na skóre aj so svojim mladším tímovým kolegom Estebanom Oconom. Tím Alpine údajne urobil aj nejaké zmeny na tohtoročnom monoposte, aby španielskemu pilotovi viac vyhovoval.

„Tento monopost má odlišný posilňovač riadenia, čo mení aj váš pocit z hmotnosti pri riadení,“ vysvetlil Alonso. „Nehovorím konkrétne o tom, aké sú zmeny, ale som zvyknutý na iný druh pomoci pri posilňovaní (riadenia).“

„To je niečo, čo konečne prichádza do auta za moju stranu garáže a dúfajme, že je to len o krok viac na zvyknutie,“ pokračuje španielsky pretekár.

Fernando Alonso sa však domnieva, že ďalšie zmeny na monoposte by bolo dobré zlúčiť so zmenou dizajnu pre rok 2022.

„Existuje viac drobností, na ktoré si musia zvyknúť. Myslím si, že auto má odlišné vlastnosti vo svojom správaní,“ povedal Fernando Alonso. „Z dôvodu zmeny predpisov v budúcom roku nemá zmysel robiť zmeny vo filozofii monopostov. Je na mne, aby som s týmto autom jazdil inak, a o to sa pokúsim v priebehu tohto roka. Takže sa budem zlepšovať a dúfam, že už čoskoro budem lepší.“

Španiel dúfa, že v Monaku bude jeho tím konkurencieschopný. Kľúčom k úspechu je podľa neho dobrá kvalifikácia, pretože monopost Alpine je rýchly na jedno kolo.

„Myslím si, že auto bude v Monaku rýchle,“ uviedol Alonso. „Mám dobrý pocit z tamojšieho podujatia. Jednou z vecí, ktorú musím určite zlepšiť, je vytiahnuť maximum z auta na jedno kolo. A keď na to tlačíte, máte dôveru v to, čo auto robí. Momentálne s tým nie som stopercentný.“

„V Monaku je zásadné, aby som v sobotu dostal z auta maximum. Takže zostávam o niečo opatrnejší skôr kvôli svojim domácim úlohám než kvôli autu. Povedzme teda, že sa cítim v aute sebavedome, teraz musím na sebe pracovať, aby som sa cítil komfortne aj po tejto stránke. Ale je to na mne, tak to skúsme,“ uzavrel Fernando Alonso.

Súvisiace články

Diskusia