logo F1online.skF1online.sk

Brown chce v piatok viac mladíkov, uvažuje nad novým pravidlom

Zak Brown
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 5. 2021

Mala by súčasná Formula 1 venovať viac pozornosti mladým jazdcom? Len si pomeňme na minuloročné posezónne testy v Abú Zabí, ktoré sprvu dostali nálepku „nováčikovské“, avšak FIA napokon pravidlá upravila a do kokpitu napokon mohli nastúpiť aj Fernando Alonso, Robert Kubica či Sébastien Buemi. Súčasná realita veľmi nevonia šéfovi McLarenu Zakovi Brownovi, ktorý by chcel viac priestoru pre mladých pretekárov.

Ten sa v poslednom období snaží upriamiť stále viac a viac pozornosti na severoamerický trh, kde už jeho tím aktívne pôsobí. Dnes má vlastnú stajňu v šampionáte IndyCar, za ktorú v tejto sezóne preteká Švéd Felix Rosenqvist a 22-ročný mladík Patricio O’Ward, ktorý bol kedysi členom jazdeckej akadémie Red Bullu. Práve s ním sa Brown pred sezónou stavil, že ak sa mu v tomto roku podarí vyhrať aspoň jedno podujatie IndyCar, posadí ho do kokpitu monopostu Formuly 1.

Brown túto stávku prehral veľmi rád. Po O’Wardovom víťazstve v Texase boss McLarenu potvrdil, že tohto mexicko-amerického pretekára uvidíme na posezónnych testoch v Abú Zabí.

„Jedna z vecí, ktorú by som rád videl – a nepýtajte sa ma na žiadne čísla alebo detaily – je pravidlo, podľa ktorého musíte vo voľnom tréningu posadiť do auta mladého jazdca,“ vyhlásil Zak Brown, ktorého cituje GPFans. „Možno by to každý musel urobiť na tom istom podujatí, možno by tých tréningov mohlo byť tak päť a voľba podujatia bude na rozhodnutí konkrétneho tímu. Na týchto detailoch by sa skrátka zapracovalo.“

„Ak chceme dať šancu jazdcom ako Colton Herta alebo Pato O’Ward, potom by sme mali urobiť rozhodnutia, ktoré pre nich vytvoria viac príležitostí. IndyCar produkuje skvelých pretekárov a myslím, že by to mladým americkým jazdcom pomohlo.“

„Pre mňa je IndyCar jeden z najlepších šampionátov na svete a keď vidím talenty ako Colton alebo Pato, bol by som rád, keby dostali šancu vo Formule 1. Potrebujeme im však dať viac času v kokpite,“ dodal Brown.

Súvisiace články

Diskusia