logo F1online.sk

Jordan: Schumacher alebo Hamilton? Senna

Alain Prost a Eddie Jordan
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 5. 2021

Veľmi obľúbená téma a veľmi obľúbená otázka. Kto bol v histórii Formuly 1 ten najväčší? Svoj názor na to má aj Eddie Jordan, zakladateľ a šéf tímu, ktorý niesol jeho meno a ktorý je predchodcom dnešného Aston Martinu. Aj keď sa mnohé osobnosti sveta motoršportu zdráhajú zostavovať takéto rebríčky, pre írskeho tlčhubu to nie je problém.

Michael Schumacher a Lewis Hamilton nazbierali v súčte 14 titulov majstra sveta a 189 víťazstiev. Pochopiteľne sa teda debata o najlepšom pretekárovi v histórii točí hlavne okolo týchto dvoch velikánov. Eddie z tejto dvojice uprednostňuje Hamiltona, avšak nie je podľa neho ten najväčší v histórii.

„Obaja sú jedinečnými pilotmi, takže vybrať si medzi nimi je až schizofrenické rozhodnutie. No ak musím vybrať jedného z nich, vyberám Hamiltona,“ vyhlásil Jordan, ktorého cituje F1-Insider.

„Lewis totiž nezískal titul po takej udalosti ako bolo Adelaide 1994. Lewisova éra v Mercedese nebola poznamenaná škandálmi o možnom podvádzaní jeho tímu. Stále si pamätám ako Michael trpel, keď bol Benetton obvinený z nedovoleného používania kontroly trakcie v tom roku. Ani jeho éra vo Ferrari sa nezaobišla bez ukazovania prstom na červený monopost,“ hovorí Jordan.

„Tieto špekulácie by však Michaelovu výkonnosť nemali dehonestovať. Obaja sú to velikáni tohto športu.“

Jordan si síce mal vybrať medzi Schumacherom a Hamiltonom, avšak ani jeden z nich podľa neho nie je tou najväčšou legendou v histórii Formuly 1.

„Ayrton Senna je podľa mňa úplne iná liga. Bol to skutočný kúzelník za volantom. Zomrel však príliš skoro na to, aby sme ho dokázali objektívne zhodnotiť. Nebyť toho tragického dňa v Imole, ukončil by kariéru s viac ako len tromi titulmi. To sa dnes už nedozvieme, ale ja si tým som celkom istý,“ uzavrel Jordan.

Súvisiace články