logo F1online.sk

Jos Verstappen na margo Gaslyho, Albona a Péreza: Oni naozaj nie sú žiadne “bábovky”

Jos Verstappen
© Red Bull Content Pool
Mirec Somoši
Mirec Somoši14. 5. 2021

Jos Verstappen, ktorý v F1 pôsobil v rokoch 1994 až 2003 si myslí, že jeho syn Max prekračuje výkonnosť svojho monopostu RB16B. Znamená to, že Red Bull nepostavil tak kvalitný monopost, ako sa na začiatku zdalo?

Mnohí odborníci po predsezónnych testoch očakávali, že Red Bull na čele s Maxom Verstappenom môže poraziť majstrovský Mercedes. To sa im však doposiaľ nedarí a Lewis Hamilton zvíťazil v Bahrajne, Portugalsku a Španielsku. Jos Verstappen sa obáva, že práve toto momentum môže Mercedes využiť na vytvorenie nedostihnuteľného rozdielu pre Red Bull, a to aj napriek tomu, že jeho syn prekračuje výkonnosť svojho monopostu.

„Kvôli Maxovi vyzerá toto auto lepšie, ako v skutočnosti je,“ povedal Jos Verstappen. „Pozrite sa na jeho tímových kolegov. Gasly, Albon a teraz Pérez, oni naozaj nie sú žiadne bábovky. Max však robí niečo výnimočné. V Red Bulle taktiež vidia, aký je dobrý. Ak posadíte Maxa a Lewisa do rovnakého auta, nemám žiadne pochybnosti o tom, kto je lepší.“

Starší Verstappen tiež zdôraznil, že prílišná snaha môže Maxovi uškodiť a pokaziť mu preteky. „Max chce viac, ako auto dokáže. Potom by mohol vyjsť tesne mimo trať, kde to nie je povolené, aj keď mi pravidlá limitov trate často pripadajú nejasné. No nemyslím si, že to je chyba. Vidíte, že Max robí všetko, čo môže. Jediné, čo môže Max urobiť, je jazdiť čo najtvrdšie a myslím si, že to ukazuje,“ zhodnotil 49-ročný Holanďan.

Bývalý pilot F1 priblížil aj súčasnú situáciu v Red Bulle, kde sa stále sústredia aj na vývoj tohtoročného monopostu. „V Red Bulle zatiaľ nedochádza k frustrácii. Hovoria: ‚je to ešte dlhá sezóna.‘ Osobne si myslím, že Mercedes je aj v kvalifikácii oveľa rýchlejší, ale Max vyžmýka z monopostu toľko, že je stále tak blízko. Rozdiel v pretekovej rýchlosti, aký sme videli aj v posledných pretekoch, je rovnaký aj v kvalifikácii.“

„Max a jeho pretekový inžinier stále dokážu z toho auta v jednom rýchlom kole dostať maximum. V pretekoch sa snažia urobiť to isté. Potom sa však pneumatiky rýchlejšie opotrebujú. Dúfame, že Red Bull čoskoro príde s novými vylepšeniami, ktoré auto zlepšia. Šampionát je maratón, takže ešte ho môžeme otočiť,“ dodal na záver Verstappen.

Súvisiace články