logo F1online.sk

Horner potvrdil, že Red Bull nepovolal Verstappena do boxov

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2021

Zo strany mechanikov Red Bullu sme si už zvykli na dokonalé zastávky v boxoch, často pod hranicou dvoch sekúnd. Dnes ich tím presne takú potreboval, keďže Max Verstappen čelil atakom zo strany Lewisa Hamiltona. Došlo však k chybe, ktorú Red Bull tak často nerobí.

Max dorazil do boxov a pneumatiky neboli pripravené. Z opakovaných záberov bolo vidieť, že jeden z mechanikov priniesol ľavú zadnú pneumatiku až na poslednú chvíľu. Ako vysvitlo po pretekoch, tím Verstappena do boxov nepovolal. V kole, kedy Max zašiel do boxov, neprebehla medzi ním a jeho inžinierom Giampierom Labiasem žiadna komunikácia ohľadne zastávky v boxoch. Na druhú stranu, pilot musí potvrdiť pit stop stlačením gombíka na volante, takže si takéto nedorozumenie ťažko vysvetliť.

„Pripravovali sme sa na zastávku, keď Max zatočil do boxovej uličky. My sme ho však nepovolali,“ povedal po pretekoch reportérom Sky Christian Horner. „Boxový múr, jeho inžinier a mechanici však zareagovali rýchlo a nestratili sme oveľa viac času. Myslím, že to trvalo spolu asi štyri sekundy.“

Podľa réžie trvala zastávka 4,8 sekundy, čo vzhľadom na okolnosti nie je taká tragédia. V minulosti sme však zo strany mechanikov Red Bullu videli aj zastávky pod dve sekundy.

„Keďže sme urobili túto chybu, očakávali sme, že Mercedes zareaguje a zastaví hneď v ďalšom kole. Oni to však neurobili a tak sme našu pozíciu získali späť,“ hovorí Horner.

„Zdá sa však, že dnes mali rýchlejšie auto. Takisto opotrebovanie pneumatík ich nepostihlo do takej miery, dokázali tesne nasledovať autá pred sebou a keďže sa pole do značnej miery roztiahlo, ich možnosti sa rozšírili. Nevyzeralo to, že by sa im podarilo Maxa predbehnúť na rovnakej stratégii a keďže nemali čo stratiť, zastavili v boxoch poslali Lewisa do čistého vzduchu. Zafungovalo to pre nich skvelo,“ dodal boss Red Bullu.

Súvisiace články