logo F1online.sk

Všetkých 100 pole positions Lewisa Hamiltona

Lewis Hamilton ilustračné
© Twitter/Mercedes-AMG F1
Branislav Ježík
Branislav Ježík9. 5. 2021

V počte prvých miest na štarte – jednej z troch najvýznamnejších štatistík Formuly 1 – je Lewis Hamilton lídrom už od roku 2017. Tento víkend však pri svojom 270. štarte vo veľkých cenách dosiahol míľnik, o ktorom na začiatku svojej kariéry určite ani nesníval. Prvé miesto na štarte s poradovým číslom 100 aj vzhľadom na to, ako ďaleko sú za ním v historických tabuľkách druhý Michael Schumacher a tretí Ayrton Senna, dnes vyzerá ako neprekonateľný rekord. Tak ale vo svojej dobe vyzeralo aj 91 víťazstiev Michaela Schumachera, či 65 prvých miest na štarte Ayrtona Sennu.

Dlho sa pritom zdalo, že tým, kto prekoná Michaela Schumachera, bude Sebastian Vettel. Ten samozrejme väčšinu svojich prvých postavení na štarte získal v Red Bulle. Dnes je však len na štvrtom mieste, keď kvalifikáciu dokázal vyhrať 57-krát.

Lewis Hamilton pritom už vo svojej debutovej sezóne v McLarene ukázal, že v súbojoch s časom na jedno kolo bude veľmi silný. Získal šesť prvých postavení na štarte a v druhej sezóne pridal ešte o jednu viac. Potom sa však akoby zasekol a svoj najlepší výsledok prekonal až v treťom roku svojho pôsobenia v tíme Mercedes. Napriek tomu bol napríklad v sezóne 2011 jediným jazdcom, ktorý v kvalifikácii dokázal zdolať monoposty Red Bull.

Vtedy získal jedenásť najlepších štartových pozícií a nasledujúca sezóna bola jeho vôbec najlepšia čo sa týka kvalifikácií, keď pridal ešte jednu naviac. Tento štandard si už potom držal viac-menej až dodnes: v sezónach 2017 a 2018 to bolo opäť jedenásť a vlani desať (zo 17 pretekov). V tomto smere sa trochu vymyká len sezóna 2019, keď Angličan vyhral päť kvalifikácií. Najlepším Britom sa pritom stal už v roku 2014 v Číne, keď prekonal Jima Clarka, ktorý týmto štatistikám kraľoval pred Ayrtonom Sennom.

Lewis Hamilton vyhral všetky svoje kvalifikácie s motorom Mercedes. V overale McLarenu ich získal 26 a pre strieborné šípy 74, z toho neuveriteľných 69 počas hybridnej éry, čo by samo o sebe stačilo na prekonanie Schumacherovho rekordu.

Najúspešnejším bol v melbournskom Albert Parku, kde sa radoval osemkrát – podobne ako Michael Schumacher v Suzuke a Ayrton Senna v Imole. Ďalšími okruhmi, na ktorých sa mu darí, sú Hungaroring, Monza, domáca trať v Silverstone, nasledujú Montreal, Spa, Šanghaj a dnešná Barcelona.

Možno si kladiete otázku, kto bol najčastejším súperom Lewisa Hamiltona v kvalifikácii. Odpoveď je pre niektorých možno prekvapujúca, ale najčastejšie musel v súboji s časom poraziť svojho bývalého tímového kolegu Nica Rosberga – až v štvrtine zo 100 prvých miest na štarte bol vedľa neho v prvom rade práve tento nemecký jazdec. Nasledujú Sebastian Vettel a Valtteri Bottas, obaja štartovali s Angličanom z prvom rade zhodne po 19-krát. Za nimi nasleduje Kimi Räikönen (9-krát) a až potom jeho tohtoročný najsilnejší súper Max Verstappen (6).

Najtesnejším rozdielom získal prvú pozíciu na štarte v Singapure v sezóne 2014, kde zdolal Nica Rosberga o sedem tisícin sekundy. Naopak, najjednoznačnejšie bolo jeho vlaňajšie víťazstvo v kvalifikácii na Veľkú cenu Štajerska, kde zdolal Maxa Verstappena o 1,216 sekundy.

Lewis Hamilton vyhral 58 z 99 (58,5 %) pretekov, do ktorých odštartoval z prvého miesta. Zdá sa to ako prirodzené, ale je to veľmi slušný pomer. Historický priemer Formuly 1 sa totiž blíži k 42 percentám.

Jazdec Mercedesu sa na stovke určite nezastaví. Nikdy sa nenaháňal za rekordmi, ale od chvíle, keď v sobotu vyliezol z kokpitu a začal oslavovať, bolo zrejmé, že to bolo pre neho niečo zvláštne: „V roku 2007 to bolo niečo zvláštne a bolo úžasné, že som to vtedy dokázal. Dnes sme tu o 100 pole position neskôr a stále sa cítim mladý, cítim sa dobre a pokračujem ďalej. Je šialené, že ich je 100, ale pripadalo mi to ako po prvýkrát. Nie je to šialené, že po takej dlhej ceste je vzrušenie stále rovnaké? Vychutnávam si to stále rovnako, ak nie viac.

Image
Image
Image
Image

Súvisiace články