logo F1online.sk

Ecclestone vysvetľuje svoje výroky, nad Careym len mávol rukou

Bernie Ecclestone
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2020

Po Ecclestonovom výroku o tom, že ľudia čiernej pleti sú častokrát rasistickejší než bieli, sa na bývalého šéfa Formuly 1 spustila spŕška kritiky. Najhlasnejšie sa ozvala samotná Formula 1 a po nej i Lewis Hamilton. Podľa Ecclestona nenašli v jeho vyjadreniach správne posolstvo. Tvrdí, že v skutočnosti je mu jedno, či je niekto “žltý, zelený, hnedý alebo ružový”.

Ako prvá sa od Ecclestona dištancovala Formula 1, ktorá tiež vyhlásila, že titul emeritného šéfa efjednotky Ecclestonovi v januári tohto roka vypršal, a teda všetko, čo v rozhovore pre CNN povedal, sú jeho osobné názory a šport nijako nereprezentujú.

Berniemu Ecclestonovi to vraj vôbec neprekáža. V rozhovore pre Daily Mail sa zasmial nad tým, ako ho Formula 1 chcel uchlácholiť spomínaným titulom: “Keď ma Chase požiadal, aby som odstúpil, robil okolo toho veľké haló — hovoril mi, aký je ten titul, ktorý som dostal, dôležitý. Povedal mi, že v Amerike by preň aj zabíjali.”

“Mne to bolo jedno. Nezaujímajú ma hodnosti a tituly. V Británii som už odmietol niečo väčšie. Jedna anglická univerzita mi pred dvadsiatimi rokmi dala doktorát. Nechodím však po svete s tým, že by som sa hrdil titulom a hovoril si doktor Ecclestone.”

“Som rád, že povedal, že s Formulou 1 už nič nemám. Aspoň mi nebudú pripisované veci, ktoré ešte nespravili,” pokračoval Ecclestone, podľa ktorého však aj na to dôjde. “Na túto rasistickú vec naskočili veľmi rýchlo, a to kvôli udalostiam v Amerike.”

Formula 1 medzičasom odštartovala vznik novej nadácie, ktorá bude mať za úlohu finančne podporiť mladých ľudí “predovšetkým z menšín” na ceste za vzdelaním a prácou vo Formule 1. Sám Chase Carey prispel do fondu prvými peniazmi, čo bol pre Ecclestona druhý moment, nad ktorým sa musel pousmiať.

“No a teraz Chase poskytol celý jeden milión dolárov — dosť na to, aby nejaký mechanik začal jazdiť na motokárach,” výsmešne konštatuje Ecclestone. “Možno by mal začať riešiť to, čo chcú jeho akcionári. COVID mu pomohol, mohol všetko, čo sa mu nepodarilo, zhodiť naň.”

Následne sa Ecclestone vrátil k samotnej podstate problému, ktorým je podľa neho to, že ho ľudia začali označovať za rasistu. “Nie som proti čiernym ľuďom, práve naopak. Vždy som bol na ich strane. Skutočnosť sa má tak, že Lewisov otec chcel so mnou robiť biznis. Vyrábal pekné veslárske trenažéry. Nikdy by som o tom neuvažoval, keby som bol proti černochom. Ak je niečo dobrý projekt, šiel by som do toho.”

“Za všetky tie roky som stretol veľa bielych ľudí, ktorých som nemal rád, ale nikdy nie černocha, ktorý by sa mi nepáčil. A to som bol párkrát prepadnutý, raz troma chlapcami čiernej pleti. Skončil som v nemocnici, ale ani potom som nemal nič proti čiernym. O Lewisovi neuvažujem ako o černochovi, pre mňa je to proste Lewis,” vysvetľuje a reaguje aj na Hamiltonovu túžbu po väčšej diverzite vo Formule 1: “Ak osobu čiernej alebo bielej pleti na pohovore odmietnu, musíte sa pýtať prečo. Bolo to kvôli farbe pokožky alebo preto, že na tú prácu jednoducho nemala? Presne o tom som hovoril.”

“No a potom sa ľudia hrnú na tieto protesty organizované kvázi-marxistami, ktorí chcú rozobrať políciu. Pre krajinu by to bola katastrofa. Ak by ste sa väčšiny z nich spýtali, proti čomu vlastne protestujú, asi by to ani nevedeli.”

Skôr ako sa spoliehať na to, že svet zabezpečí všetkým ľuďom život ako v bavlnke, by sa mal vraj každý začať starať sám o seba. Tak ako to spravil Ecclestone: “Nie je moja chyba, že som biely. Moja chyba nie je ani to, že som o čosi nižší ako ostatní. V škole ma volali krpec. Uvedomil som si, že by som s tým mal niečo spraviť. Aj čierni ľudia by sa mali o seba postarať,” podčiarkol.

“Ron Dennis sa mu nepostavil do cesty, keď bol Lewis chlapec. Staral sa oňho. Willy Ribbs bol prvým čiernym mužom, ktorý kedy sedel v aute F1. Keď som prišiel o vodičský preukaz, mal som čierneho šoféra. Nie preto, že by bol čierny, ale preto, že mi bolo úplne jedno, či je čierny a či biely. No teraz je zrazu v móde hovoriť o diverzite,” doplnil.

Súvisiace články