logo F1online.skF1online.sk

Horner: Príchod inžinierov Mercedesu bol neodvratný

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2021

Podľa Christiana Hornera bol osud niektorých inžinierov Mercedesu spečatený od chvíle, keď Red Bull oznámil, že postaví svoju vlastnú motoráreň priamo v Milton Keynes. I vďaka vynikajúcemu zázemiu a umiestneniu továrne vo Veľkej Británii sa v Red Bulle nedostatku špecialistov nebáli.

Tento týždeň Red Bull oznámil príchod piatich inžinierov Mercedesu, ktorí si v Brixworthe spolu s Benom Hodgkinsonom pobalia kufre a vycestujú do Milton Keynes. Podľa slov Tota Wolffa ešte ďalšie mená pribudnú, býkom sa vraj podarilo zlákať približne pätnástich zamestnancov. Wolff však až tak vystrašene nepôsobil, poznamenal, že Mercedes má 900 zamestnancov a Red Bull ukoristil tých, ktorí sa špecializujú skôr na výrobné procesy a nie na vývoj.

Také niečo z pohľadu Red Bullu dáva zmysel, keďže vývoj bude v najbližších rokoch zmrazený. Milton Keynes si v prvom rade bude musieť vedieť vyrobiť a zložiť pohonné jednotky, na čo sú špecialisti na výrobu viac ako vhodní. A keď sa bude blížiť rok 2025, možno sa menoslov prišelcov ešte rozrastie.

“Myslím si, že toto bolo neodvratné, keďže máme sídlo vo Veľkej Británii, sme vzdialení len 50 kilometrov od Brixworthu, kde sa Mercedes rozhodol stavať svoje motory,” komentoval presuny zamestnancov Christian Horner pre Sky Sports F1. “Oni to spravili z jedného dôvodu; pretože talenty sú vo Veľkej Británii.”

“Keď sme dostali naše motory na našu pôdu a začali to prepájať so šasi, tak to zrazu bolo veľmi atraktívne,” pokračoval na margo motivácie nových inžinierov. “Napokon platí, že nikoho nemôžete prinútiť pracovať niekde, kde nechce byť. Ak máte atraktívne miesto a ľudia u vás uvidia toho súťaživého ducha a chcú byť toho súčasťou, tak sa k vám na tej ceste pripoja.”

Podľa slov Tota Wolffa Red Bull oslovil približne stovku inžinierov Mercedesu, z ktorých pätnásť ponuku prijalo. Okrem nich si Milton Keynes ponechá niekoľko špecialistov Hondy. To však nie je všetko, záujemcovia sa hlásia i sami, prezradil Christian Horner.

“Veľmi nám lichotí počet záujemcov. Samozrejme, teraz začíname od podlahy, bude teda dôležité dosadiť správnych ľudí na správne pozície,” dodáva. “Veľmi úspešne priťahujeme fantastické talenty ešte okrem tých, ktoré zdedíme od Hondy, keď na konci roka odídu.”

Súvisiace články

Diskusia