logo F1online.skF1online.sk

Horner chce viac bodov za kvalifikačný šprint, reverzný rošt a bod za pole position

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Erik Hlbocký
Erik Hlbocký7. 5. 2021

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) tento rok potvrdila zavedenie nového konceptu kvalifikačných šprintov, a to na pretekoch v Silverstone, v Monze a na Interlagose s bodovou odmenou v pomere 3-2-1 pre troch najlepších pretekárov. Ku samotnému konceptu kvalifikačných šprintov sa vyjadrila aj väčšina ľudí z padoku, vrátane šéfa tímu Red Bullu Christiana Hornera a jazdca Georga Russella.

Christian Horner je z nápadu zaviesť kvalifikačné šprinty nadšený a myslí si, že by sa s ním dalo aj naďalej experimentovať, pričom o tomto koncepte sa aj sám vyjadril v pozitívnom slova zmysle. „Rád podporím promotérov, aby to vyskúšali, pretože si myslím, že ak nevyskúšame niečo nové, ako budeme vedieť, či je to lepšie alebo nie? Jedna moja časť si myslí, že veľká cena sa skladá z bežnej kvalifikácie a pretekov, no toto by mohlo priniesť niečo navyše. A myslím si, že ak to nebude na každých jedných pretekoch, tak by to mohlo byť niečo celkom zaujímavé,“ povedal Horner pre Sky.

Nie je to tak dávno, čo sa vedenie Formuly 1 pokúsilo oživiť súťažné nedele, keď zaviedlo bonusový bod za najrýchlejšie kolo pretekov. Keď sa dnes bavíme o kvalifikačných šprintoch, Christian Horner pripomenul, že aj vtedy podporoval novinku, ktorá zostala v platnosti dodnes.

„Za to sme veľmi intenzívne bojovali a myslím si, že je to pozitívne,“ vysvetlil Horner. „Ja by som dokonca dal bod aj za pole position, pretože to má svoju hodnotu. Myslím si, že s kvalifikačným šprintom to musíme vyskúšať, a preto sme súhlasili, že do toho pôjdeme. Možno sa s tým v budúcnosti bude dať urobiť viac. Body sú tiež kritickým prvkom, možno by sa mal klásť väčší dôraz na body v daných pretekoch a potom azda obrátiť rošt.“

Hornerovo nadšenie zo zavedenia kvalifikačného šprintu zdieľa aj súčasný šéf Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA George Russell, ktorého nový formát potešil a zároveň nadchol.

„Myslím si, že je to vzrušujúce,“ povedal Russell. „Myslím si, že táto zmena prinesie trochu viac vzrušenia. Prináša to tri dni poriadnej akcie, pretože evidentne veľa ľudí v piatok nemá záujem o tréning, takže kvalifikácia v piatok, kvalifikačný šprint v sobotu pred hlavnými pretekmi v nedeľu považujem za zaujímavý koncept.“

„Myslím, že tomu musíme dať šancu a uvidíme, kam sa dostaneme. Ale myslím si, že som z toho nadšený. A ak to prinesie akciu, ak to prinesie vzrušenie, potom je to v najlepšom záujme pre všetkých,“ doplnil.

Súvisiace články

Diskusia