logo F1online.sk

F1 sa ohradila voči Ecclestonovi, Hamilton vidí ignorantstvo a nevzdelanosť

Bernie Ecclestone
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2020

Piatkový rozhovor s Berniem Ecclestonom, v ktorom sa zamýšľal aj nad iniciatívou Formuly 1 podporiť menšiny, si získal značný ohlas. Nie však pozitívny. Formula 1 slová svojho bývalého šéfa rázne odmietla a ako obarený zostal i Lewis Hamilton, ktorý si hneď uvedomil, prečo sa rasizmus vo Formule 1 neriešil skôr.

Azda najväčšiu búrku spustil Ecclestonov výrok, podľa ktorého “v mnohých prípadoch sú černosi rasistickejší ako belosi”. CNN, televízia, ktorá rozhovor viedla, sa 89-ročného Brita spýtala aj na to, prečo si také niečo myslí. Ecclestone odpovedal, že si to už za tie roky všimol.

Formula 1 zareagovala tlačovým stanoviskom: “Teraz potrebujeme jednotu, aby sme sa vysporiadali s rasizmom a nerovnosťou. S Bernieho Ecclestonovými vyjadreniami vôbec nesúhlasíme, vo Formule 1 a ani v spoločnosti nemajú absolútne žiadne miesto.”

“Pán Ecclestone nehrá vo Formule 1 žiadnu rolu, odkedy opustil našu organizáciu ešte v roku 2017. Platnosť jeho titulu emeritného šéfa, ktorý vyjadroval úctu voči nemu, vypršala v januári 2020,” dištancovala sa od Ecclestona Formula 1.

Nuž a v piatok v noci sa k Ecclestonovmu rozhovoru dostal i Lewis Hamilton, ktorý ani nemal slov. Napokon skonštatoval, že je z toho “smutný” a “sklamaný”.

“Bernie už nie je súčasťou tohto športu a pochádza z inej generácie, ale presne toto je to, čo je zlé — ignorantské a nevzdelané vyjadrenia, ktoré nám ukazujú, ako ďaleko sa ako spoločnosť ešte musíme posunúť, aby sme mohli dosiahnuť skutočnú rovnosť,” napísal ešte v noci Lewis Hamilton na Instagrame. “Už mi to dáva dokonalý zmysel, prečo sa nič nespravilo, aby bola v tomto športe väčšia diverzita, alebo aby nejako riešil rasové zneužívanie, ktoré som zažil počas mojej kariéry.”

“Ak niekomu, kto tento šport viedol desiatky rokov, do takej miery chýba chápanie hlboko zakorenených problémov, s ktorými sa my, černosi, každý deň potýkame, tak ako môžeme očakávať, že ľudia, ktorí pracujú pod ním, tomu budú rozumieť? Všetko sa začína od vrchu,” skonštatoval Hamilton.

Súvisiace články