logo F1online.sk

Ecclestone chváli Hamiltonovu angažovanosť, no nečaká, že v F1 spôsobí prevrat

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2020

Bernie Ecclestone spravil z Formuly 1 svetového giganta a mimoriadne silnú značku. Jeho žezlo prevzala Liberty Media, ktorá ďalej stavia na tom, čo Mr. E postavil. A celkom sa jej darí, šport dostala na sociálne siete a neustále prichádza s novými nápadmi, ako Formulu 1 zatraktívniť. Lewisovi Hamiltonovi však jedna vec stále chýba: väčšia diverzita.

Hovorí o nej už niekoľko rokov, ale až teraz sa do tejto témy pustil s plným nasadením. Bernie Ecclestone ho zopodiaľ sleduje a Britovu iniciatívu si pochvaľuje. “Lewis je tak trochu výnimočný,” cituje finančného magnáta CNN.

“Ako jazdec je veľmi, veľmi talentovaný, a teraz to vyzerá tak, že je až extrémne talentovaný, keď sa vie postaviť a takto prednášať. Táto jeho kampaň, ktorú robí kvôli černochom, je úžasná. Odvádza naozaj skvelú robotu. Ľudí ako je on — ľahko rozpoznateľných — ľudia počúvajú,” myslí si 89-ročný Angličan.

Nesúhlasí však so všetkým, čo Hamilton robí. Nepáči sa mu napríklad to, ako šesťnásobný majster sveta vyzdvihol aktivitu skupiny protestujúcich v Bristole, ktorí zhodili sochu otrokára Edwarda Colstona do rieky, a ako následne vyzval všetky krajiny sveta, aby odstránili podobné pamätníky.

“Myslím si, že deti treba začať v školách vzdelávať,” pridáva svoj pohľad na vec Ecclestone. “Považujem za úplne hlúpe strhávať všetky tieto sochy. Mali ich tam nechať. Mali vziať deti zo školy, ukázať im ich a povedať, prečo tam tie sochy sú, čo tí ľudia spravili a aké to bolo zlé.”

O pár dní po tejto výzve Hamilton oznámil založenie Hamiltonovej komisie, ktorá má podporiť deti čiernej pleti aj vo vzdelávacom procese. Tým, že im pomôže pri štúdiu predmetov týkajúcich sa vedy, techniky, technológií či matematiky, zvýši ich šancu uplatniť sa aj vo Formule 1.

Podľa Ecclestona to však žiadnu dieru do sveta motoršportu nespraví. “Nemyslím si, že to Formule 1 spraví nejakú dobrú službu, ale ani žeby jej to nejako uškodilo. Čo je dôležitejšie, prinúti to ľudí rozmýšľať. Myslím si, že to platí pre každého. Ľudia by sa mali trochu zamyslieť nad tým, že na svete sú aj iní ľudia ako bieli, nuž a čierni by si mali pomyslieť to isté o sebe. V niektorých prípadoch sú černosi rasistickejší ako bieli ľudia.”

Berniemu Ecclestonovi boli v minulosti vyčítané viaceré výroky. V roku 2009 ho dokonca Svetový židovský kongres žiadal odstúpiť za to, že vyzdvihol Adolfa Hitlera a jeho “schopnosť dotiahnuť veci do konca”, no problémy mal aj pár rokov predtým, keď po krátkom zamyslení vyhlásil, že by sa mu páčilo, keby ženy chodili oblečené vždy v bielom “ako všetky ostatné domáce spotrebiče”.

Keď sa zas na tribúnach ukázali diváci s tvárami pomaľovanými čiernou farbou a tričkami s nápisom “Hamilton’s Family” vpredu a “Alonso No.1” vzadu, Ecclestone celú vec označil ako vtip.

“Myslím si, že ľudia v tom vidia aj niečo, čo tam nie je,” povedal v roku 2008 Ecclestone. “Španieli podporovali Alonsa a diváci v Sao Paolo zas Felipeho. Bol to asi skôr vtip ako nejaké urážanie.”

Hamilton sa k celej veci vrátil minulý týždeň, keď oznámil aj založenie novej komisie. “Prekvapuje ma, že ho to trápi. Som veľmi smutný z toho, že to zobral vážne. Myslel som si, že tomu tak nebolo. Nevedel som, že ho to zasiahlo.”

V rámci toho istého stĺpčeka Hamilton tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že sa Formula 1 nesnažila viac pomôcť menšinám. V tímoch je podľa neho ďaleko väčší pomer bielych ľudí k ostatným, ako je tomu v celkovej populácii. Podľa Ecclestona to však nie je spôsobené tým, že by sa pri výbere zamestnancov hľadelo na ich pôvod či rasu — tímy jednoducho riešia iné veci.

“Nemyslím si, že to predtým vôbec niekto riešil,” odpovedal na otázku, či mala Formula 1 spraviť viac. “Podľa mňa je to dôležitá otázka, ale bola tu tak dlho a nikto nič neurobil. Prečo sa nič nespravilo pred nejakými dvoma alebo troma rokmi? Pretože všetci majú plné ruky práce pri snahách vyhrať preteky či nájsť sponzorov.”

Súvisiace články