logo F1online.sk

Mediálne prestrelky pokračujú: Skvelé je, že sme naštvali pána doktora, odkázal Wolff

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2021

Súboje sa vo Formule 1 nezvádzajú len trati a v továrňach, ale ako rok 2021 ukazuje, taktiež pred mikrofónmi novinárov. Kým Max Verstappen a Lewis Hamilton vzájomnú rivalitu pred médiami (zatiaľ) skrývajú, zástupcovia Red Bullu a Mercedesu si už párkrát do vlasov skočili.

Začalo to sobotnou tlačovou konferenciou šéfov tímov, kde Toto Wolff nahlas špekuloval o tom, že by sa na vývoji motorov Red Bullu mohla podieľať niektorá nemecká automobilka z koncernu Volkswagen. Nevadilo mu pritom, že na to sa reportér vo svojej otázke nepýtal. V každom prípade sa mu pomerne umne podarilo „odcloniť“ skutočnosť, že jeho tím opustil jeden z kľúčových inžinierov Ben Hodgkinson. Na to promptne reagoval Christian Horner, ktorý Rakúšanovi odvrkol, že by sa mal starať o seba a svoj tím.

Výmena názorov pokračovala po sobotnej kvalifikácii, v ktorej Mercedesy obsadili miesta v prvom rade. Túto skutočnosť sa „wolffovsky“ snažil zakryť Helmut Marko, ktorý prehlásil, že Maxa Verstappena v jeho rýchlom kole zablokovali zákaznícke tímy Mercedesu, konkrétne Lando Norris a Sebastian Vettel.

„Helmut Marko je našou silnou zbraňou, pretože konšpirácie vášmu tímu určite nepomôžu,“ reagoval Wolff, ktorý neskôr pre nemecké médiá taktiež prehlásil: „Šlo to dobre. Skvelé je, že sme naštvali pána doktora.“

To pritom nebolo za celý portugalský víkend ani zďaleka všetko. Za Markom totiž nijak nezaostal ani Christian Horner, ktorý zatiahol Mercedes aj do ďalšej horúcej témy, keď reagoval na štvrtkové slová Zaka Browna. Boss McLarenu prostredníctvom oficiálnych stránok svojho tímu prehlásil, že Komisia F1 by mala prejsť z verejného na tajné hlasovanie jednotlivých tímov. Horner vo svojej reakcii Browna ironicky poľutoval: „Počul som o tom a vychádza mi z toho len jedno; že je to kvôli tlaku zo strany dodávateľa. Ak je to pravda, tak to je ozaj smutné. McLaren je jedným z historických tímov vo Formule 1. Vždy mali mocný hlas.”

Pozorovatelia pritom nad týmito hádkami len dvíhajú obočie. Bol to len tretí víkend sezóny a páni toho už stihli povedať naozaj veľa. Čo teda môžeme čakať, keď bude boj o titul vrcholiť?

„Ešte som nikdy nevidel, aby psychologické hry začali takto skoro,“ povedal Ralf Schumacher. „Snažia sa jeden druhému dostať do hlavy a prinútiť ho k chybám. Pre nás je len dobré, že to môžeme sledovať.“

Olej do ohňa pritom nechtiac priliala aj FIA, pretože máme za sebou tri víkendy a hneď v dvoch z nich sme boli svedkami kontroverzie s traťovými limitmi. To opäť dvihlo už beztak vysoký tlak Helmuta Marka, ktorý riadiacemu orgánu jasne odkázal, že v tomto smere musí prísť k nejakej zmene.