logo F1online.sk

Verstappena zaskočili traťové limity. FIA zmenila pravidlá v sobotu ráno

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala2. 5. 2021

Traťové limity rozhodovali v kvalifikácii v Imole, rozhodli aj boj o pole position v Portimau a napokon aj bitku o posledný bod za najrýchlejšie kolo. Max Verstappen neveril vlastným ušiam, keď sa dozvedel, že mu komisári zmazali kolo. Komisári však postupovali správne, Red Bull si len nesplnil domáce úlohy…

O bod za najrýchlejšie kolo sa strhla veľká bitka. Najskôr sa zdalo, že si ho poľahky vybojuje Sergio Pérez, ktorý na konci prezul na mäkkú zmes. Po pár kolách sa však medzi Bottasom a Pérezom vytvorila dostatočne veľká diera na to, aby Mercedes do boxov povolal i Bottasa.

Stratégovia Red Bullu zareagovali šikovne a Maxa Verstappena stiahli na výmenu pneumatík, aby Bottasovi bodík ukradol. A podarilo sa mu to, keď Bottasovo kolo prekonal časom 1:19,849 o 0,016 sekundy. Dlho však Red Bullu radosť nevydržala, po skončení pretekov riaditeľstvo pretekov oznámilo, že tento čas musí zmazať. A tak bod putoval späť do rúk Mercedesu.

“Naozaj? Tak to je podarené!” nadvihol obočie prekvapený Max Verstappen, keď mu o nepríjemnej novinke povedal Paul di Resta. “To je trochu zvláštne, pretože v štrnástej zákrute nesledovali limity trate.”

Skutočnosť sa má tak, že podobne ako v Bahrajne aj tu zamiešala kartami FIA, ktorá opäť šachovala s limitmi trate. Tie sa menili medzi piatkovými tréningmi, ale i pred sobotňajším tretím. Vtedy pridali k štvorici sledovaných zákrut aj tú štrnástu.

“Prekročenie traťových limitov v štrnástej zákrute nastane v prípade, ak žiadna časť auta nezostane v kontakte s červeno-bielym obrubníkom. Piloti sa musia usilovať o to, aby po celý čas zostali na trati a neopustili ju bez pádneho dôvodu,” píše sa v správe riaditeľa pretekov.

Ide ďalšia kontroverzia na vrub riaditeľstva pretekov, alebo je to prosté pochybenie Red Bullu, ktorý si nesplnil domáce úlohy a na brífingu pred pretekmi si nezopakoval, kde treba dodržiavať limity trate?

Súvisiace články