logo F1online.sk

Hornerovi je ľúto, ak sa McLaren cíti byť pod tlakom Mercedesu: Vždy mali mocný hlas

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 5. 2021

McLaren vo štvrtok otvoril zaujímavú tému. Zak Brown na oficiálnej stránke tímu zverejnil stĺpček, v ktorom žiada, aby Formula 1 počas zasadnutí Komisie F1 prešla z verejných na tajné hlasovania. Niektoré tímy takáto požiadavka prekvapila, jedným z nich je i Red Bull. Christian Horner v tom principiálny problém nevidí, hovorí len, že mu je ľúto, ak sa McLaren pri hlasovaniach necíti byť slobodný.

Zak Brown svoju žiadosť zdôvodnil ovplyvňovaním menších tímov ich partnermi či dodávateľmi. Tvrdí, že sa za posledné roky objavili aj také prípady, keď tím hlasoval proti svojim záujmom, len aby vyhovel silnejšiemu spriaznenému tímu. Takéto vplyvy chce McLaren z Formuly 1 odstrániť a tým podporiť prijímanie rozhodnutí, ktoré budú prospešné pre šport a nie len pre pár vyvolených tímov.

Šéf Red Bullu Christian Horner, ktorého stajňa sa môže spoľahnúť na hlasy sesterského tímu AlphaTauri, vyjadril poľutovanie nad tým, ak sa McLaren cíti byť pod tlakom. “Počul som o tom a vychádza mi z toho len jedno; že je to kvôli tlaku zo strany dodávateľa,” zamyslel sa evidentne narážajúc na Mercedes. “Ak je to pravda, tak to je ozaj smutné. McLaren je jedným z historických tímov vo Formule 1. Vždy mali mocný hlas.”

“Je smutné, ak cítia potrebu hlasovať tajne, ale každý tím má plné právo to žiadať. Ak to potrebujeme na to, aby sa hlasovalo nezávisle, tak v tom nevidíme vážny problém,” pokračoval 47-ročný Angličan.

Toto Wolff odmieta špekulácie, že by sa jeho tím snažil vplývať na svojho nového zákazníka. “V minulosti sme videli, že Toro Rosso pravdepodobne bez výnimky hlasovalo rovnako ako Red Bull, Haas zas hlasuje spolu s Ferrari. My sme sa nikdy nesnažili vplývať na iné tímy.”

“Samozrejme, keď máme nejakú spoločnú tému, tak ju prediskutujeme, napríklad pri pohonných jednotkách. Je jasné, že tímy tu budú hlasovať spoločne. Žiadna zo stajní by však nehlasovala proti svojim záujmom, keď príde na pravidlá šasi. Žiaden tím by nemal byť pod vplyvom partnera či dodávateľa. Myšlienka tajného hlasovania je preto dobrá,” podporil McLaren šéf Mercedesu.

Súvisiace články