logo F1online.sk

Klien o majstrovskom boji: Tímová réžia na obzore

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2021

Valtteri Bottas a Sergio Pérez určite majú na to, aby bojovali o pódiá. Avšak do boja o majstrovskú korunu — ako sa po prvých dvoch pretekoch zdá — zrejme neprehovoria, čo je podľa Christiana Kliena predzvesťou toho, že už onedlho príde i na nepopulárnu tímovú réžiu.

Boj o titul by tento rok mohol byť nesmierne vyrovnaný a rozhodovať bude i to, kto z dvojice Lewis Hamilton-Max Verstappen bude mať rýchlejšieho a povoľnejšieho tímového kolegu. Uvedomuje si to i Christian Klien, ktorý však dúfa, že sa šampionát čím dlhšie zaobíde bez tímovej réžie.

“Pérez aj Bottas majú na to, aby sa na pódium dostali vlastnými silami,” hovorí pre ServusTV Christian Klien. “Z pohľadu peňazí, ktoré sa medzi tímy rozdeľujú na konci roka, by bolo lepšie, keby obe autá mohli slobodne jazdiť. A bolo by to lepšie aj pre divákov.”

“Do polovice sezóny sa Mercedes a ani Red Bull neuchýlia k tomu, aby svojich jazdcov začali inštruovať, no keď sa začne bojovať o titul, tak si tímoví kolegovia budú brať navzájom body,” pokračuje bývalý pilot Jaguaru, Red Bullu a HRT.

Zatiaľ si môžeme užívať súboj, v ktorom majú všetci účastníci rozviazané ruky. Pred sebou máme jeho ďalšie dejstvo, na okruhu Algarve nás cez víkend čaká Veľká cena Portugalska. Klien pred ňou favorizuje Maxa Verstappena, hoci treba vziať do úvahy aj to, že relatívne chladné počasie na juhozápade Pyrenejského polostrova bude opäť nahrávať Mercedesu.

“Ja by som do roly favorita dal Verstappena, pretože podľa môjho názoru má Red Bull mierne lepší balík a aj trať by mala viac vyhovovať ich autu,” zhodnotil Klien, podľa ktorého budú hrať výkony pilotov dôležitejšiu úlohu ako obyčajne.

“Už teraz vidíme, že výkony pilota sú tiež veľmi dôležité. Keď sa jazdci dostanú pod tlak, začnú sa objavovať drobné chyby. A keďže sú preteky tak ťažko predpovedateľné, sú aj také vzrušujúce,” myslí si 38-ročný Rakúšan.

A vzrušenie cítiť i v táboroch fanúšikov McLarenu a Ferrari, tímov, ktoré sa pobijú o tretie miesto v konštruktéroch a pokúsia sa predrať na niektoré pódiá. “McLaren s novou pohonnou jednotkou Mercedesu spravil veľký krok vpred. A takisto Ferrari našlo cez zimu viac výkonu. Je až škoda, že nás budúci rok čaká ďalšia zmena pravidiel.”