logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Vo Formule 1 sa toľko neimprovizuje. Vo WEC či IndyCar je to iné

Fernando Alonso
© Alpine Racing
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2021

Fernando Alonso sa vrátil do kolotoča Formuly 1. Po dvoch sezónach, ktoré trávil vo WEC, v IndyCar či na Dakare, si opäť spomenul na to, že improvizácia má vo Formule 1 oveľa menšiu váhu než v spomínaných konkurenčných kategóriách. Práve to Španielovi chýba, bol by rád, keby piloti dostali väčší priestor a počas pretekov sa mohli lepšie ukázať.

“Zo zážitkov mimo Formuly 1 si toho môžete veľa odniesť,” rozhovoril sa Fernando Alonso, ktorého cituje motorsport.com. “Pretože Formula 1 je veľmi uzavreté prostredie. Každé dva týždne opakujete to isté, každé dva týždne vás čaká rovnaká rutina. Váš jazdecký štýl sa svojím spôsobom nemení a vy len postupujete podľa inštrukcií tímu.”

“Oni na aute optimalizujú všetko, optimalizujú aj váš jazdecký štýl, hovoria vám, čo máte robiť — kde máte viac šetriť gumy, kde šetriť energiu batérie, kde pretočiť kolesá, koľkokrát to pred štartom zopakovať… Všetko je tak dopodrobna manažované, že počas súťažného víkendu Formuly 1 nemáte možnosť veľmi improvizovať,” konštatuje španielsky matador.

Do WEC či Indy500 sa pustil aj z tohto dôvodu; chcel ukázať viac zo svojho umenia a stať sa všestrannejším pretekárom. “Vo vytrvalostných pretekoch musíte byť sám sebou oveľa viac než v iných autách. Na premávku narazíte vždy na iných miestach, v iných kolách, v iný čas dňa, a to platí pre každé jedno kolo.”

“S kolegami sa musíte podeliť o väčšie množstvo vecí, keď si sadnete do auta. Pri vytrvalostných pretekoch je tímová spolupráca intenzívnejšia než v F1. Naučíte sa nové veci a tento nový prístup si odnášate aj do vašich budúcich dobrodružstiev v motoršporte.”

“To isté platí o IndyCar. V porovnaní s podujatím F1 je tá hĺbka detailov, ktoré musíte prebrať po stránke nastavenia počas príprav na preteky Indy500, oveľa väčšia. Autá sú rovnaké a aj drobné detaily majú vplyv na váš jazdecký štýl, výkon, príležitosti na predbiehanie. Niekedy musíte predpovedať veci, ktoré sa stanú o dve či tri kolá. V iných kategóriách sa toho môžete veľa naučiť, čo azda môžem aplikovať vo Formule 1, alebo čo môžem využiť v budúcnosti,” uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia